Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Over halvdelen af os får nu 0 pct. i rente

Rekordstort indskud står til historisk lav rente.

En højere rente er kun få klik eller tryk væk. Alligevel affinder flere og flere danskere sig med ikke at få nogen rente af deres opsparing. PR-foto

Danskerne får en rekordlav rente for en rekordstor opsparing. Over halvdelen af danskernes store indlån bliver nu forrentet med 0 pct. Den gennemsnitlige indlånsrente er halveret på et år til nu blot 0,18 pct., viser nye tal fra Nationalbanken.

Til gengæld er der ikke eksempler på, at private skal betale negativ rente for at have pengene stående.

Trods det rekordlave renteniveau har danskernes indestående på lavt forrentede konti aldrig været højere. Godt hjulpet på vej af store aktieudbytter i april sidste år steg indeståendet til ikke mindre end 516 mia. kr. i november. De mange penge bliver altså slet ikke forrentet på en måde, så opsparerne er beskyttet mod inflation. Det betyder, at den store formue falder i værdi alene på grund af inflationen.

At så mange danskere frivilligt sætter penge til, undrer man sig over i Mybanker. Det er faktisk let at beskytte pengene mod inflation uden at skulle binde dem, fortæller kommunikationschef i Mybanker, Peter Jensen.

»Både hos Santander Bank og Ikano Bank kan man få en rente på 0,6 pct. uden binding. Har man over 100.000 kr., kan man få 0,8 pct. ved at acceptere en måneds opsigelse. Vælger man at gøre det, er indeståendet stort set beskyttet mod inflationen,« siger Peter Jensen.

Der er et element af magelighed over det. Det virker, som om folk har svært ved at forholde sig til inflation og rentesatser.

Peter Jensen, kommunikationschef i Mybanker

At oprette en konto i en anden bank tager få minutter, hvis man gør det via internettet. Der er heller ikke noget krav om, at man skal have et helkundeforhold. I Mybanker undrer man sig meget over, at folk ikke beskytter pengene bedre. Men sådan har det efterhånden været i flere år.

»Der er et element af magelighed over det. Det virker, som om folk har svært ved at forholde sig til inflation og rentesatser. Så snart renten er under 1 pct., er det ikke umagen værd at gøre noget, synes at være holdningen. Men det passer simpelthen ikke. Selv lave rentesatser beskytter formuen, fordi inflationen er så lav,« fastslår Peter Jensen.

Ifølge Nationalbanken har faldet i renterne haft store konsekvenser. Renten er nu 0 pct. på godt halvdelen af privates indlån på anfordring. Ser man bort fra de knap 15 pct. af anfordringsindlånet, der er direkte relateret til et prioritetslån, er renten på de resterende 85 pct. ca. 0,18 pct. Det svarer stort set til, at renten er halveret siden årets begyndelse.

Trods de lave renter har danskerne generelt ikke nedbragt deres samlede indestående i bankerne. I november stod der ståledes 516 mia. kr. Danskerne har siden begyndelsen af 2013 reduceret tidsindskud og indlån med opsigelse med godt 55 mia. kr. til 260 mia. kr. Her er renten de seneste to år halveret, mens renten på nye og genforhandlede tidsindskud senest er opgjort til blot 0,43 pct.

BRANCHENYT
Læs også