Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Finansuro sikrer drømmekurser på boliglån

Usikkerheden på finansmarkederne får investorer til at købe obligationer.

Den seneste uges finansielle uro har været godt for obligationsmarkederne og dermed renten på danske boliglån. Foto: Richard Drew/AP

Boligrenterne har fået et pænt tryk nedad efter årsskiftet. Den finansielle uro i Kina betyder, at mange investorer i jagten på sikkerhed igen kaster sig over det danske obligationsmarked, og det kommer boligejerne til gode.

De toneangivende boligobligationer har igen nået drømmekurser omkring 99, så muligheden for at få et 10, 15, 20 eller 30-årigt boliglån stort set uden kurstab er dermed igen til stede.

»Boligrenterne faldet fortsat, så man må sige de har fået en god start på året i modsætning til store dele af aktiemarkedet. Det er ikke de store udsving, vi har set i kurserne på boliglån de seneste måneder, men 2016 er begyndt godt, eftersom de 30-årige fast forrentede boliglån er steget med godt 0,5 kurspoint,« siger boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

Obligationer tæt på kurs 100
  • 30-årige: 3 pct., med afdrag: 99,4. Uden afdrag: 98.
  • 20-årige: 2,5 pct.: 99,6.
  • 15-årige: 2,0 pct.: 98,9.
  • 10-årige: 2,0 pct.: 98,9.

Samlet set har det seneste halve år dog været ganske glædeligt for boligkøberne, mener hun.

Kursen på det 30-årige toneangivende boliglån med afdrag og en rente på 3 pct. er steget fra 96,3 i sommer, da det så værst ud, til nu 99,4. Er lånet uden afdrag, er kursen steget fra 95,2 til nu 98,0. Dermed er kursen kravlet op med ca. 3 kurspoint de seneste seks måneder, hvoraf godt ½ kurspoint er opnået alene i 2016.

»Det er ikke de helt store spring, vi har set på rentemarkedet på det seneste. Boligejerne har dog noget at glæde sig over. For selv om renten har holdt sig nogenlunde i ro fra dag til dag, har den overordnede tendens alligevel haft en lille pil op. I stedet for et stort måltid på rentebordet har boligejerne i stedet fået lov til løbende at nippe til maden,« mener Lise Nytoft Bergmann.

For boligejerne betyder de stigende kurser, at det bliver billigere at låne penge, og dermed også billigere at blive kreditgodkendt, eftersom det netop er renten på et 30-årigt fast forrentet lån med afdrag, der ligger til grund for realkreditinstitutternes bevilliger.

Stod man i slutningen af juni 2015, hvor kursen på det 30-årige 3 pct. lån var lavest, og skulle optage et lån på 1 mio. kr. uden afdrag, ville hovedstolen have lydt på 1.077.000 kr. og den månedlige ydelse efter skat på 2.324 kr. efter skat.

I dag er hovedstolen 1.046.000 kr. og den månedlige ydelse på 2.257 kr. Det betyder, at boligejerne vil få en gæld, der er 31.000 kr. mindre end for et halvt år siden og en ydelse, der er 67 kr. mindre, for hver million, de skal låne.

BRANCHENYT
Læs også