Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Ydelsen på F3 og F5-lån kan godt stige, mens de løber

Ydelsen på flekslån med længere løbetid end et år kan stige undervejs.

Renten stiger år for år, selv om der er tale om et afdragsfrit F3-lån. Det er kommet bag på flere boligejere.

F3- og F5-lånene fremhæves ofte som sikre lån, fordi ydelsen ikke kan stige år for år i den periode lånene løber. Men ydelsen kan faktisk stige, og det er kommet bag på flere boligejere, som har kontaktet Finans.

F3 og F5-lån er de senere år ellers blevet powersolgt af realkreditinstitutterne som mere sikre lån, fordi man ved at vælge den type lån sikrer renten igennem længere tid.

Problemet opstår kun i forbindelse med afdragsfrie lån, og det er opstået på grund af den ekstremt lave rente. Den lave rente betyder, at kurserne på de obligationer, der ligger bag, er over 100. Hvis de havde været under kurs 100, ville der ikke være den samme udfordring, oplyser boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

Forklaringen er teknisk, men overordnet set handler det hele om at få obligationsrestgælden og kontantrestgælden til at være ens, når de tre år er gået. Det skal de være for at leve op til det såkaldte balanceprincip i realkreditten. Balanceprincippet betyder, at lånet og obligationerne bag skal spejle hinanden.

Realkreditinstitutterne kunne vælge at udstede nye obligationer med en kurs under 100. Derved ville renten ikke ændre sig, men af hensyn til seriestørrelsen og dermed også den rente, investorerne er villig til at modtage obligationerne til, er der ikke noget realkreditinstitut, der har valgt den model ved denne rentetilpasning, fortæller Lise Nytoft Bergmann.

»Det betyder ikke, at boligejerne betaler for meget, men blot at ydelsen fordeles lidt forskelligt i de enkelte år,« siger hun

Hun henviser til, at man kender samme problematik fra et fast forrentet lån med afdrag.

»Her vil ydelsen også ændre sig en smule hen over årene, i takt med at de ikke fradragsberettigede afdrag stiger, og renten/bidraget falder. Så det er ikke noget ukendt fænomen, at der kan være små udsving i ydelsen, selv på de mest sikre lån,« siger Lise Nytoft Bergmann.

I Realkredit Danmark har man samme udfordring, men løser den på en anden måde. Her vil rentetilpasningen ske løbende for at få pengene til at stemme mellem investor og låntager, oplyser cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

»Hos os er renten i år 2 og år 3 ikke kendt endnu, da det mindre beløb, der skal rentetilpasses af kundens lån, ikke har været på auktion endnu,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

BRANCHENYT
Læs også