Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Nye tal varsler stærkt boligår forude

Det danske boligmarked vil efter alt at dømme komme stærkt fra start i 2016, viser nye tal fra Home.

Nye fremvisningstal fra ejendomsmæglerkæden Home tyder på en stigende køberinteresse i begyndelsen af det nye år, og den slags har det med at presse priserne opad. Foto: Jan Dagø

2016 kan blive et stærkt år på det danske boligmarked.

I hvert fald tyder nye fremvisningstal fra ejendomsmæglerkæden Home på en stigende køberinteresse i begyndelsen af det nye år, og den slags har det med at presse priserne opad.

Home noterede sig i december i det netop forgangne år en stigning i antallet af fremvisningerne af huse og ejerlejligheder på henholdsvis 1,8 pct. og 2,4 pct. Dermed steg antallet af fremvisningerne i de to boligformer med 2,1 pct. og 2,6 pct. i de sidste tre måneder af året.

»Boligkøberne var i højere grad på trapperne igen i december, efter at have holdt sig lidt på måtten et par måneder. Det tegner godt for salget de kommende måneder og tyder sammen med en stigende forbrugertillid på en god start på boligsalget i 2016,« siger relationschef i Home Mads Ellegaard.

Det interessante ved at se på fremvisningerne er, at tallene siger en del om, hvordan salget vil udvikle sig i månederne fremover, fordi der er en vis forsinkelse fra folk begynder at kigge på bolig og til, at de rent faktisk beslutter sig for at købe.

De mange fremvisninger afspejler sig tydeligt i et øget salg.

Mads Ellegaard, relationschef, Home

Ifølge Home går det typisk sådan, at 1 pct. stigning i antallet af fremvisninger fører til en stigning på 1 pct. i antallet af handler 1-2 måneder senere.

Og tallene for 2015 giver grund til optimisme, fordi de er på det højeste niveau på denne side af krisen og en klar forbedring efter dykket hen over sommeren.

Antallet af fremviste huse i 2015 var ganske vist 8 pct. lavere end i 2007, som var det første år med fremvisningsdata, men 2015 klarede sig 16 pct. bedre end 2014 og 45 pct. bedre end i år 2011, der var det svageste år, når det kommer til antallet af fremvisninger.

»De mange fremvisninger afspejler sig tydeligt i et øget salg. 2015 er også det bedste salgsår i Home-kæden siden 2007 blandt andet med en fremgang på cirka 19 pct. for villaer og 23 pct. for ejerlejligheder i forhold til 2014,« lyder det fra Mads Ellegaard.

Han peger på, at det blandt andet var stigningen i de lange renter i første halvår af 2015, der fik efterspørgslen til at stige hen mod sommerferien. Den voksende efterspørgsel efter fremvisninger tolkes omvendt som et tegn på, at markedet reagerer for kraftigt på de stigende renter i første omgang.

BRANCHENYT
Læs også