Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Mens olieprisen styrtdykker, sparer bilisterne kun en 10'er om dagen

På trods af, at der er skåret næsten trefjerdedele af olieprisen siden 2014, er besparelsen hos forbrugerne noget mindre.

Prisen på benzin 95 oktan er faldet fra en listepris på 13,25 kr. pr. liter den 1. juli 2014 til nu 10,82 kr. literen. Ved et normalt kørselsbehov på 20.000 km per år og en bil, der kører 15 km per liter, giver det en årlig besparelse på 3.240 kr. Foto: JP

Hvad de færreste troede muligt er ved at ske.

Efter nye prisfald nærmer olieprisen sig 30 dollars pr. tønde, og dermed er prisen siden 2014 skrumpet ind til næsten en fjerdedel af prisen.

Det har aflejret sig over størstedelen af verdens økonomi, og således også hos de danske forbrugere, hvor ikke mindst bilisterne mærker det, når der skal hældes brændstof på køretøjet.

Ifølge Dansk Erhvervs cheføkonom, Steen Bocian, rammer prisfaldet forbrugerne på tre måder.

Foruden billigere benzin og diesel, så sparer de omtrent 100.000 ejere af et aktivt oliefyr en pæn sum penge på regningen. Med et gennemsnitligt forbrug på 2.500 liter pr. år, vil der være tale om en årlig besparelse på 8.000 kr. svarende til 670 kr. om måneden, og det kan nok mærkes i en tid med temperaturer under frysepunktet.

Dertil kommer, at den lavere oliepris kan gøre andre varer og tjenester billigere.

Ser man på udviklingen i brændstofprisen, så kan regnestykket ifølge Steen Bocian se således ud:

  • Prisen på benzin 95 oktan er faldet fra en listepris på 13,25 kr. pr. liter den 1. juli 2014 til nu 10,82 kr. literen. Ved et normalt kørselsbehov på 20.000 km per år og en bil, der kører 15 km per liter, giver det en årlig besparelse på 3.240 kr.
  • Hvis man i stedet er i besiddelse af en dieselbil og lidt forenklende antager, at den har samme brændstoføkonomi, så er besparelsen stort set den samme nemlig 3.390 kr. på årsbasis. Dieselprisen er faldet fra 11,53 kr. pr. liter til 8,99 kr. literen.

    Udviklingen i benzinpriserne fylder meget i mange bilejeres optik, fordi priserne er så synlige, men reelt har det meget massive prisfald altså alene givet anledning til en månedlig besparelse på lidt under 300 kr., uanset om man bruger benzin eller diesel.

    Steen Bocian, cheføkonom, Dansk Erhverv

»Udviklingen i benzinpriserne fylder meget i mange bilejeres optik, fordi priserne er så synlige, men reelt har det meget massive prisfald altså alene givet anledning til en månedlig besparelse på lidt under 300 kr., uanset om man bruger benzin eller diesel,« forklarer Steen Bocian.

Det hører i den forbindelse med til historien, at moms og afgifter er med til at holde priserne på brændstof oppe. Ser man alene på benzinprisen, så vil den ikke kunne komme under 5,75 kr. pr. liter, selvom man hypotetisk set kunne angive olieprisen inklusive omkostninger til raffinering, transport, logistik og salg mv. blev sat til 0 kr.

Produktprisen har i 25 år ikke været lavere end 1,51 kr. pr. liter (januar 1999), men det er trods alt også noget lavere end de omtrent 4 kr., der er produktprisen i dag. Skulle det usandsynlige ske, at prisen atter når derned, vil det give en standerpris på 7,64 kr., når afgifterne bliver tillagt.

»Det er naturligvis et godt stykke under den aktuelle listepris på 10,82 kr. pr. liter, men de høje afgifter gør, at det aldrig bliver rigtigt billigt at køre i bil i Danmark,« lyder det fra Steen Bocian, der har regnet sig frem til, at det niveau vil give en yderligere besparelse på 350 kr. om måneden for en gennemsnitlig bilist.

BRANCHENYT
Læs også