Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Gyldent lån fylder et år: Boligejerne får gældsgave

For et år siden blev der skrevet realkredithistorie. Låntagerne har allerede haft en gevinst.

De boligejere, der optog et 2 pct. lån for et år siden, har allerede gjort en god forretning. Foto: Sanne Vils Axelsen

De boligejere, der optog et 30-årigt 2 pct. lån for et år siden, har gjort en god forretning. På lånets et års fødselsdag kan de konstatere, at de har fået en gældsgave.

Dengang kunne de optage lånet til en kurs på 98 eller derover. I dag er kursen ca. 92. Kursfaldet på 6 point svarer til et ekstraordinært afdrag. For et lån på 1 mio. kr. er restgælden altså blevet reduceret med ca. 60.000 kr. alene på grund af kursudviklingen.

»Boligejere, som hoppede med på 2 pct.-toget, sidder i dag med en lavere værdi af restgælden, end da de optog lånet,« siger seniorøkonom i Nykredit Jeppe Borre.

2 pct. lånet blev lidt af et gennembrud for de fast forrentede lån, og i en periode gav man alene i Nykredit lån for 750 mio. kr. om dagen, og efter få måneder havde realkreditinstituttet udstedt lån for mere end 50 mia. kr.

Siden er renten steget ganske pænt, så længe har boligejerne måtte vælge et 3 pct. lån, hvis de ville undgå kurstab. Efter nytår er 2,5 pct. lånet dog kommet i spil igen for alvor med en kurs omkring 96.

Så boligejerne med 2 pct. lån har altså kunnet sikre sig en historisk lav boligydelse.

»Den lave rente luner i ethvert husholdningsbudget. Efter et nogenlunde jævnt rentefald siden 2008 betød det, at en boligejer kunne få et fast forrentet lån næsten 2.000 kr. billigere i månedlig ydelse efter skat pr. lånte mio. kr.,« siger Jeppe Borre.

Den pludselige rentestigning sidste år er en påmindelse om, at boligejerne skal passe på med at vente for længe med at beslutte sig for, hvilket lån de vil have. En tøven kan blive kostbar.

»Renten steg meget og på kort tid, og det vidner efter mange års rentefald om, at det ikke kun kan gå nedad. Fast rente blev på halvanden måned 500 kr. dyrere,« siger Jeppe Borre.

Selv om renten er steget, er den fortsat lav set i et historisk perspektiv. I øjeblikket er ydelsen på et fast forrentet lån ca. 4.000 kr. for hver lånte million.

»I øjeblikket er forskellen mellem kort og lang rentebinding kun omkring 700 kr. På tidspunktet ved låneoptagelse er og bliver et lån med kort rentebinding billigere, men man må se på, hvad man betaler mere for med et fast forrentet lån. På den ene side fjerner det alle bekymringer for, hvor renten er på vej hen. På den anden side får man den fordel, at værdien af restgælden falder, hvis renterne stiger – og det er netop noget, som 2 pct.-låntagerne allerede har fået at føle,« siger Jeppe Borre.

Kun for meget spekulative boligejere vil det give mening at optage et 2 pct. lån nu til en kurs omkring 92. Kursfaldet er simpelthen for stort. Selv om kursen er steget med et point siden nytåret, er der fortsat et stykke op, før lånet igen er attraktivt for alle boligejere. Renten skal falde med op mod 0,5 pct.-point før 2 pct.-lånet kan komme i spil igen.

»Jeg tror ikke, at vi kommer ned på det niveau igen. Man skal aldrig sige aldrig, og virkeligheden har tidligere overrasket. Det er set før, men der skal altså nogle større bølger på finansmarkederne til og ikke kun bølgeskvulp,« siger Jeppe Borre.

BRANCHENYT
Læs også