Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Flekslånere kan spare på lånefinte

Overset flekslån er ved at få et regulært gennembrud.

Bidragssatserne udgør efterhånden langt den største del af udgiften til et flekslån. Men med en simpel manøvre kan boligkunderne få en rabat på bidraget og oven i købet sikre ydelsen, selv om renten skulle stige.

Det kan de ved at vælge det flekslån, der går under betegnelsen "T-lånet". Lånet er lidt overset, mener den uvildige renteportal, Mybanker, der i en ny analyse kommer med en kraftig anbefaling af lånet.

»Når bidraget fylder så meget, er det vigtigt at tænke sig om. Og vælger man et T-lån, sparer man 0,1252 pct. i ydelse. Det er 1.252 kr. pr. lånte million om året,« siger kommunikationschef i Mybanker, Peter Jensen.

Mybanker har taget udgangspunkt i et F3-lån. Vælger man et T-lån på 2 mio. kr. i stedet for et traditionelt flekslån, sparer man 7.512 kr. i den treårige periode, hvis man belåner boligen op til 80 pct. af dens værdi

Hvis renten stiger i forbindelse med en refinansiering, mærker flekslånerne det typisk ved en højere ydelse. Det sker ikke ved et T-lån. Her bevares ydelsen, og stiger renten, mærkes det kun i form af et lavere afdrag. Lånet er 30-årigt, men reelt har det kortere løbetid. Derfor kan det være lidt dyrere end et traditionelt flekslån.

Men bidragsrabatten giver altså T-lånet en fordel.

Det er kun Realkredit Danmark og BRFkredit, der tilbyder lånet. Det udgør ca. 5 pct. af det samlede udlån, men er i hvert fald hos Realkredit Danmark på vej mod et mindre gennembrud. 9 pct. af alle flekslån er T-lån, og 25 pct. af alle flekslån med afdrag er T-lån.

Man er ikke mere bundet end ved andre flekslån, og ved hver rentefastsættelse har man mulighed for at ændre ydelsen både i opad- og nedadgående retning. Det øgede afdrag giver også et større spillerum.

Optager man i dag et realkreditlån med 1 mio. kr. som et T-lån med fem år mellem rentetilpasningerne til en rente på 0,75 pct. og vælger en ydelse efter skat på 3.920 kr. svarende til ydelsen efter skat på et 30-årigt fastforrentet 2,5 pct. lån, vil løbetiden på lånet være 25 år. Ved næste rentetilpasning om fem år må renten stige med 3,3 pct.-point til lige over 4 pct., før ydelsen på lånet ændrer sig som følge af, at løbetiden rammer de maksimalt tilladte 30 år.

»T-lånet har generelt været overset på realkreditmarkedet, og det er egentlig lidt ærgeligt. Med kombinationen af større sikkerhed for den fremtidige ydelse i forhold til et traditionelt flekslån samt præcis samme lave rente, bør T-lånet appellere til boligejere, der vakler i valget mellem fast rente og flekslån. Ligeledes er det særdeles interessant for boligejere, der ønsker at sætte turbo på afviklingen af deres realkreditgæld,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

I BRFkredit mener man også, at lånet er et godt produkt, men her har cheføkonom Mikkel Høegh forståelse for, at kunderne ikke vælger det i stor stil.

»Det er et supersmart lån, men ikke mange vælger det. Folk, der vælger flekslån, går typisk efter den laveste ydelse og vil have besparelsen og nu. T-lånet er lidt nørdet, og de færreste har vel en skarp idé om, hvordan deres økonomi ser ud om 20 eller 30 år,« siger Mikkel Høegh.

BRANCHENYT
Læs også