Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Det er blevet sværere at låne i banken

Bankerne har strammet kreditvilkårene, og det kan mærkes.

Det er blevet sværere at få et boliglån, og man kan ikke længere låne til hele boligkøbet. Arkivfoto: Morten Langkilde

Det er blevet sværere at låne penge i banker og realkreditinstitutter ikke mindst til boligkøb, viser en ny opgørelse fra Nationalbanken. Banken spørger regelmæssigt kreditcheferne, om de har strammet vilkårene. Og det havde de i 4 kvartal - igen, viser opgørelsen.

Faktisk strammede bankerne lidt mere end forventet. Det var særligt de største banker, som har været opsat på at følge de nye god skik-regler for finansielle virksomheder. Reglerne betyder, at private kunder som udgangspunkt skal lægge 5 pct. af boligens værdi som egenbetaling ved boligkøb.

Reglerne blev indført i november sidste år, men tallene viser, at både banker og realkreditinstitutter har taget forskud på dem. Ifølge Nationalbanken har hverken penge- eller realkreditinstitutterne forventninger om at stramme yderligere for private i 1. kvartal.

BRFkredit er et af de institutter, der har fulgt reglerne længe, og det har ikke gjort det lettere for privatkunderne, fastslår cheføkonom Mikkel Høegh.

»Der er opstillet en større labyrint af regler og krav, som almindelige mennesker skal opfylde for at få et lån. Det er disse nye regler og krav, der nu viser sig i form af en opstramning af kreditpolitikken i Nationalbankens udlånsundersøgelse på tværs af den finansielle sektor i Danmark. Stramningerne er af mindre karakter og forventes næppe at få større betydning i forhold til boligprisudviklingen,« fastslår Mikkel Høegh.

»Vi indførte 5 pct. reglen, før den nye vejledning blev sendt ud, og vi har ikke behov for at stramme yderligere,« lyder det fra Mikkel Høegh.

Også i BRFkredit siger man i enkelte tilfælde nej til at yde fuld belåning af boliger. Det tal er ikke blevet større på grund af de nye regler, understreger han.

Der er sket flere stramninger, som kan få konsekvenser specielt i de boligområder, hvor priserne er steget mest. Det er primært København og Aarhus. Her skal man nu kunne betale et fast forrentet lån plus 1 pct. for at blive kreditgodkendt. Konsekvensen er, at købere her skal kunne betale et fast forrentet lån med afdrag tilbage med en kuponrente på 4 pct.

Samtidig må man helst ikke have en gældsfaktor over 4. Det betyder, at gælden maksimalt må være fire gange så høj som den samlede husstandsindkomst. Hvis gælden er det, træder andre regler i kraft. Så skal man kunne klare et prisfald på 10 pct. og stadig have positiv nettoformue.

BRANCHENYT
Læs også