Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Tænk dig om, før du skifter til diesel

Dieselprisen er lige nu 2 kr. lavere end benzinprisen, men regnestykket kan hurtigt ændre sig.

Benzin eller diesel? Lige nu er diesel markant billigere end benzin, men der er andre faktorer i regnestykket. Foto: Jesper Stormly Hansen/ Polfoto

Prisen for en liter diesel er dykket væsentligt mere end prisen på benzin. I dag er prisforskellen præcis 2 kr., da en liter blyfri 95 oktan benzin har en vejledende pumpepris på 9,89 kr., men prisen for diesel er 7,89.

Lokale konkurrenceforhold giver mange steder endnu lavere priser, så diesel eksempelvis kan tankes til under 7 kr. per liter.

Da dieselbilerne ofte også kører lidt længere per liter end benzinbiler, kan det være fristende at overveje skiftet fra benzinbil til dieselbil. Men her må bilisterne ikke lade sig forblænde af den øjeblikkelige store forskel på benzin og diesel.

»En dieselbil skal man kun vælge, hvis man har et stort kørselsbehov. Dels er dieselbilerne dyrere i indkøb, og dels er de pålagt en udligningsafgift, der er stigende. Man skal køre op mod 25.000 km om året, før regnestykket tipper over til diesels fordel,« siger Allan Skytte Christensen, der er forbrugerøkonom hos bilistorganisationen Forenede Danske Motorejere (FDM).

Se afgiftssatserne hos Skat

Han har lavet beregninger, der viser, at en typisk bilist sparer 100 kr. om måneden som følge af faldet i brændstofpriserne.

Han har også kigget tilbage på prisforskellen mellem benzin og diesel.

»Gennem de seneste 15 år har diesel typisk været 1,08 kr. billigere per liter om vinteren og 1,30 kr. billigere om sommeren. Derfor er der lige nu tale om en stor forskel på 2 kr.«

Hos bilhandelspladsen Bilbasen understreger analytiker Jan Lang, at de danske bilister er så økonomisk bevidste, at de næppe vælger en dieselbil, blot fordi diesel lige nu er væsentligt billigere end benzin.

»Der er især tre forhold, der har betydning for udgifterne til at have bil. Det er afskrivningen, forbruget og de afledte udgifter. Også udligningsafgiften er en ulempe for dieselbilerne,« forklarer Jan Lang.

Samtidig peger han dog på, at danske bilister er glade for dieselbiler.

»Danske bilister har en tendens til at vælge diesel, selv om de måske ikke reelt har et kørselsbehov, der peger på diesel. Samtidig er der et underudbud af brugte benzinbiler, og det kan måske også få nogen til i stedet for at vælge en dieselbil. Men generelt vil den store forskel på benzin og diesel ikke ændre noget på bilmarkedet,« tilføjer Jan Lang.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

BRANCHENYT
Læs også