Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Flekslån vipper de fast forrentede lån af pinden

Den højere rente i løbet af 2015 har fået store konsekvenser for boligejernes lånevalg.

Boligejere og boligkøbere vælger i stigende grad F3- og F5-lån, og det går ud over interessen for fast forrentede lån. Foto: Jens Dresling

F3- og F5-lån er nu så populære, at de er ved at vippe de fast forrentede lån af vippen, viser nye tal fra Realkredit Danmark.

Efterspørgslen efter fast forrentede lån faldt markant mod årets slutning, viser instituttets bruttoudlån for 4. kvartal.

I årets første to kvartaler var omtrent 8 ud af 10 lån til boligejerne fast forrentede lån. Det faldt til ca. hvert andet lån i 3. kvartal. I 4. kvartal er kun hvert tredje udbetalte lån fast forrentet. Det er der primært to forklaringer på, mener cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

»For det første oplevede vi en historisk stor konverteringsbølge i første halvår, og det var med til at løfte udbetalingen af nye fast forrentede lån. For det andet betød rentestigningerne gennem maj og juni, at fastforrentede 30-årige 1,5 pct.-lån og 2 pct.-lån blev erstattet af 2,5 og 3 pct.-lån,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Tendensen blandt boligejerne er altså i høj grad at sikre sig enten en flerårig beskyttelse mod fremtidige rentestigninger eller en helt fast rente.

Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom, Realkredit Danmark

Mens den lange rente steg, forblev de korte fleksrenter på historisk lave niveauer. Det betyder, at renteforskellen mellem de to låntyper blev øget, så den forsikring, man får ved at vælge fast forrentede lån, blev simpelthen for dyr for mange boligejere.

Trods den faldende formkurve for fast forrentede lån, har 68 pct. af de udbetalte lån til boligejerne været med fast rente i 2015.

»Det er ikke set højere i mange år. Tilbage i 2011 bundede interessen for fast forrentede lån med en andel på blot små 30 pct. af de udbetalte lån,« konstaterer Christian Hilligsøe Heinig.

Så meget koster et lån på 1 mio. kr.

LåntypeEffektiv rente efter skat1. års ydelse efter skatSamlet afdrag efter fem år
3 pct.2,8448.380114.303
2,5 pct.2,7148.188127.126
F5-lån1,5942.555162.458
F3-lån1,2241.668168.836

Kilde: Realkredit Danmark

2015 blev gennembruddet for F3- og F5-lån. 46 pct. af bruttoudlånet til boligejerne var F3 og F5 i 4. kvartal. Det er den højeste andel registreret i perioden siden 2010.

»Tendensen blandt boligejerne er altså i høj grad at sikre sig enten en flerårig beskyttelse mod fremtidige rentestigninger eller en helt fast rente. I 2015 var 90 pct. af vores bruttoudlån enten med fast rente eller i form af F3/F5-lån. Det er heller ikke set højere i mange år. Tilbage i både 2010 og 2011 var det kun godt 60 pct. af vores bruttoudlån, der bestod af disse låntyper.«

Udviklingen glæder Christian Hilligsøe Heinig, for den er udtryk for, at boligejerne generelt er blevet mindre følsomme for renteudsving. Rentefølsomheden er fortsat stor, men ikke nær så stor, som da hovedparten af boligejerne valgte F1-lån.

Realkredit Danmark er det næst største realkreditinstitut herhjemme, og tallene derfra er normalt repræsentative for hele sektoren.

BRANCHENYT
Læs også