Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Der er ros fra banken: Har du (også) fået bedre styr på din privatøkonomi?

Forbrugerøkonom er overrasket over, hvordan danskerne i stigende grad tager hånd om deres penge.

22 pct. af de unge har oplevet, at deres månedsløn er brugt før tid. Men de er bedre end deres rygte, fastslår Ann Lehmann Erichsen, Nordea. Foto: Charlotte de la Fuente

2015 var et år, hvor privatøkonomien havde gode vilkår for de fleste i Danmark.

Reallønsfremgang, stigende beskæftigelse og lave renter betød, at mange oplevede at have flere penge mellem hænderne end året før.

Det kan man også læse i den årlige analyse, som Nordeas forbrugerøkonom, Ann Lehmann Erichsen, har udarbejdet med hjælp fra TNS Gallup, der har spurgt et repræsentativt udsnit af danskere mellem 55-65 år om deres økonomiske forhold.

For hvor 63 procent sidste år svarede, at de havde godt styr på deres privatøkonomi, er andelen i år oppe på 74 procent.

Det svarer til, at 390.000 flere har fået styr på økonomien, hvis undersøgelsen tegner et retvisende billede af hele befolkningen.

- Det er meget markant spring, og det kommer en lille smule bag på mig. En del handler selvfølgelig om generel optimisme på økonomiens vegne, men finanskrisen har givetvis også betydet, at folk har bedre snor i privatøkonomien.

Faktisk er fremgangen endnu mere markant for unge mellem 18 og 25. Her er andelen steget fra 49 til 71 procent.

Det endda på trods af, at 22 procent har brugt deres månedsløn før tid, og at 11 procent af de adspurgte har oplevet at få en eller flere rykkerbreve inden for de seneste seks måneder.

- De unge er meget bedre end deres rygte, selv om de selvfølgelig skal gøre sig nogle erfaringer, siger privatøkonomen.

Ud over at konjunkturerne altså går den rigtige vej herhjemme, har mange også selv gjort noget aktivt for at få deres egen økonomi under kontrol.

For eksempel har 20 procent lagt et nyt budget i modsætning til 14 procent sidste år.

BRANCHENYT
Læs også