Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Afdragsfrie lån er populære hos singlekvinder

Ny undersøgelse af 175.000 boligejere, der bor alene, udviser flere overraskende resultater.

Kvinder er ikke bange for at vælge afdragsfrihed, når de optager boliglån. Foto: PT Images

Afdragsfrie lån er mere populære hos singlekvinder end singlemænd. Det viser en kortlægning af lånene hos 175.000 danskere, der bor alene.

Flere kvinder end mænd har valgt afdragsfrihed på realkreditlånet. Der er aktivt tilknyttet afdragsfrihed på 43,7 pct. af kvindernes realkreditlån, mens det kun er på 36,7 pct. af mændenes lån. Det er en forskel på hele 7 pct.-point, viser kortlægningen, der har taget udgangspunkt i Realkredit Danmarks egen kundebase.

»Der er ikke noget umiddelbart klart svar på, hvorfor kvinder i højere grad end mænd benytter sig af afdragsfrihed på realkreditlånet. En forklaring kan måske være, at den gennemsnitlige indkomst for kvinder typisk er lidt lavere end mænds. Det kan betyde, at der kan være et større behov for at bruge afdragsfrihed til at skabe lidt mere råderum i hverdagen,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Alternativt behøves det ikke at være et spørgsmål om en lidt strammere økonomi. Det kan også bare være et spørgsmål om prioriteringer i hverdagen, hvor kvinder måske ønsker et større økonomisk råderum her og nu, mener han.

Hvis man ser på det udestående udlån, er konklusionen den samme, selv om forskellen synes lidt mindre mellem mænd og kvinder. Her fylder afdragsfrihed 5,2 pct. point mere i kvindernes udlån i forhold til mændenes udlån. 56,5 pct. af realkreditudlånet til kvinder er afdragsfrit, mens det ”kun” udgør 51,3 pct. hos mændene.

»Det er en spejling af, at de relativt store realkreditlån i højere grad får afdragsfrihed tilknyttet. Denne tendens i lånevalget er ikke kun noget, man ser hos singlerne på boligmarkedet – det er en generel tendens. Det er helt tilsvarende med øget brug af variabel rente, når lånet vokser i størrelse,« konstaterer Christian Hilligsøe Heing.

Helt overordnet er der faktisk ikke er de store forskelle på mænds og kvinders lånevalg.

»Dermed er der ikke videre opbakning til hypotesen om de forsigtige kvinder og risikovillige mænd – i hvert fald på boliglånsfronten. Mænd og kvinder er både enige om popularitetsrækkefølgen af produkterne, og de har endda valgt de samme realkreditlån nærmest lige hyppigt,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Det mest efterspurgte produkt er fast forrentede lån. 39 pct. af kvinderne har valgt fast rente, mens det er næsten 38 pct. af mændene. På 2. pladsen følger F3- og F5-lån mens F1-lån indtager 3. pladsen.

Realkredit Danmark har renset sine lånedata for boliger med to ejere. Analysen er derfor afgrænset til boliger med kun én ejer, og herefter er boligejerne sorteret efter køn. Samlet set ender det med et datasæt på næsten 175.000 realkreditlån.

BRANCHENYT
Læs også