Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Flyselskaber lader passagerer i stikken

Flere flyselskaber undlader at fortælle deres kunder om rettigheder ved forsinkelser og aflysninger. Det har en række private virksomheder gjort en forretning ud af, men det kan være spild af penge, siger Forbruger Europa.

Ryanair er et af de selskaber, som mange danskere klager over. En masse aflyste flyafgange, da Ryanair lukkede flyruter i Billund i sommers, har f.eks. givet mange klager.  Foto: AP/Shawn Pogatchnik

Det er ikke altid, at flyselskaberne er lige gode til at oplyse deres kunder om rettigheder, når en flyafgang bliver aflyst eller forsinket. Og de respekterer heller ikke altid, at kunderne har ret til kompensation.

Det fremhæver en ny rapport fra Forbruger Europa-netværket, som beskæftiger sig med klagesager på tværs af landegrænser i Europa. Rapporten konkluderer også, at flyrejser er det, forbrugerne klager mest over.

Forbruger Europa
  • Forbruger Europa er et netværk i Europa, som vejleder om forbrugerrettigheder og hjælper, hvis der opstår problemer med en sælger i et andet EU-land.
  • I Danmark er Forbruger Europa en del af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Alle EU-lande har et kontor, og det samme gælder Norge og Island.

Det er også tilfældet for Forbruger Europa i Danmark. Hver fjerde klage, som det danske kontor modtog i 2015, omhandlede flyrejser.

»Det sker ofte, at flyselskaber ikke giver de korrekte oplysninger ved aflysninger. Det var også tilfældet i sommer med Ryanairs aflysninger i Billund, hvor kunderne ikke fik at vide, at de havde ret til at blive ombooket til det først mulige fly, også selv om det er med et andet flyselskab,« siger Lars Arent, chef for Forbruger Europas danske center, og uddyber:

»Klagerne går tit ud på, at flypassagererne ikke fik noget tilbud eller kun et uacceptabelt tilbud, når fly har været aflyst. Derfor har passagererne måske været nødt til selv at betale flybilletter, taxa eller lignende.«

De mange problemer med flyselskaberne, som rapporten fra forbrugernetværket nævner, har resulteret i en lang række private virksomheder, som lever af at hjælpe flypassagerer med at hive penge hjem.

Det skal du gøre
  • Lars Arent råder flypassagerer til altid først at kontakte det pågældende flyselskab selv. Hvis det ikke giver pote, så er der forskellige klagemuligheder.
  • Hvis forsinkelsen eller aflysningen er opstået i Danmark, er det Trafikstyrelsen, man skal kontakte i klagesager, der omhandler den kompensation, man har ret til ifølge EU-reglerne.
  • Hvis det er sket i et andet europæisk land, kan man forsøge at kontakte Forbruger Europa, som kan hjælpe og vejlede gennem et søsterkontorer i Europa.
  • Der er også mulighed for eksempelvis at klage til Forbrugerklagenævnet, hvis man har haft udgifter, man gerne vil have erstattet, f.eks. hoteludgifter eller taxakørsel.
  • På flyregler.dk kan man se, hvad man som forbruger har krav på.

Dog opfordrer Lars Arent de utilfredse flypassagerer til at tænke sig om en ekstra gang:

»Forbrugernes mangel på kendskab til deres rettigheder gør, at de giver afkald på mellem 20-30 pct. af deres kompensation, fordi det er det salær, som virksomhederne typisk tager. Det er faktisk ikke så vanskeligt at gøre brug af de klagemuligheder, der er. Derfor bør man overveje, om man ikke skal spare de penge.«

Der kan dog være undtagelser.

»Hvis du slet ikke gider bruge tid på det, eller hvis det viser sig, at du skal til domstolene for at klage, så er det selvfølgelig bedre at få noget af kompensationen end slet ikke noget,« siger Lars Arent, som samtidig påpeger, at man i sådanne tilfælde skal læse vilkårene grundigt igennem, da der f.eks. kan være ekstra gebyrer gemt i aftalen.

BRANCHENYT
Læs også