Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Nyt rentedyk: 2 pct. lån er på vej mod comeback

2 pct. lånet kan for alvor forrykke balancen mellem fast forrentede lån og flekslån.

Rentefesten fortsætter på højt niveau. Renten falder på de fast forrentede lån. Foto: Michael Hansen

Rentefaldet fortsætter, og selv om faldet er beskedent, har det allerede haft store konsekvenser.

Det er nemlig slut med at få et 30-årigt 3 pct. lån med afdrag, da kursen på obligationerne bag har rundet kurs 100. 2,5 pct. lånet er tæt på 97 og dermed for alvor attraktivt, og i baggrunden lurer det historisk populære 2 pct. lån.

Introduktionen af 2 pct. lånet sidste år betød for alvor et gennembrud for de fast forrentede lån, og da kursen på det faldt igen, kastede boligejerne sig igen over flekslånene. 2 pct. lånet udviklede sig dermed til lidt af en "game changer" for realkreditten.

Kursen på 2 pct. lånet er fredag tæt på 94. Normalt siger man, at kursen skal være 95, før man skal vælge et lån for at undgå alt for stort kurstab. For boligejere med plads i økonomien kan det være en idé at vælge lånet allerede på nuværende kurs. Det skyldes, at kursfølsomheden er så stor, at det er et meget attraktivt at spekulere i, at renten stiger og dermed begrænse restgælden.

For hver procent point renten stiger, falder 2 pct. lånet ca. 9 kurspoint de første år.

For boligejere, der vil undgå alt for stort kurstab, er 2,5 pct. lånet derimod optimalt.

Kursen er så høj, at kurstabet pr. lånte million blot er 30.000 kr. Og det er lidt af et luksusproblem, mener seniorøkonom i Nykredit, Jeppe Borre.

Der er nok engang lagt i kakkelovnen til særdeles lave renter på fleksauktionen, der løber af stablen i uge 6.

Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom, Realkredit Danmark

»At 3 pct.-lånet lukker, betyder, at budgetsikkerhed er blevet billigere. Det større kurstab betyder kun for alvor noget, hvis renterne falder yderligere, og man står over for at skulle ud af lånet til en højere kurs end 97,« siger Jeppe Borre.

På en måned er et fast forrentet lån blevet omkring 1.000 kr. billigere om året efter skat pr. mio. kr.

De faldende renter lover godt også for boligejere med flekslån, bemærker cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

»Vi har stadig et billede af svagt faldende renter her det seneste stykke tid, og det lover godt for de boligejere, der snart skal have deres flekslån på auktion. Der er nok engang lagt i kakkelovnen til særdeles lave renter på auktionen, der løber af stablen i uge 6,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

3 pct. lånet uden afdrag er også i en drømmekurs på 98,8. Det tilsvarende 2,5 pct. lån ligger også i en flot kurs over 95.

BRANCHENYT
Læs også