Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING
0

Finanstilsynet svinger hammeren over boligmarkedet i København og Aarhus

Finanstilsynet er tæt på at sætte de frie markedskræfter ud af spil i København og Aarhus med nye skrappe kreditregler.

Det bliver langt sværere at blive kreditvurderet. Ikke mindst, hvis man er på jagt efter en af de attraktive projektlejligheder. Foto: Tobias Nørgaard Pedersen

De eksplosive prisstigninger på boliger i København og Aarhus kan meget vel være fortid. Med en ny detaljeret vejledning for kreditvurdering i København og Aarhus strammer Finanstilsynet med ét grebet om de to storbyer. Vejledningen er offentliggjort mandag.

Et af kravene er, at købere i de to byer, som defineres som vækstområder, skal kreditvurderes efter at kunne betale et fast forrentet lån med afdrag på minimum 4 pct. Den aktuelle rente er 2,5 pct., og ifølge cheføkonom i BRFkredit, Mikkel Høegh, kan dette få store konsekvenser for priserne.

»Vi har allerede set, at markedet har reageret på, at køberne selv skal komme med 5 pct. i udbetaling. At skulle betale minimum 4 pct. i rente betyder, at almindelige familier vil kunne købe for 10 pct. mindre, end de er vant til. Selvfølgelig vil dette påvirke priserne,« siger Mikkel Høegh.

Skrappe krav til boligkøbere
  • Det bliver sværere at blive kreditgodkendt til at købe bolig i København eller Aarhus.
  • Finanstilsynet har offentliggjort en vejledning, der skærper kravene. For at få lov til at købe, skal man kunne klare at betale et 30-årigt lån med afdrag på minimum 4 pct. i rente.
  • For boligejere med negativ formue skærpes kravene yderligere. De må ikke bruge afdragsfriheden til forbrug, men til at nedbringe anden og dyrere gæld.
  • Læs reglerne her.

Realkreditinstitutterne skal i langt højere grad vurdere kundernes robusthed. Det skal sikre, at kunderne kan klare stigende renter eller forværrede økonomiske forhold. Det betyder, at boligkundernes økonomi skal stresstestes.

For boligkunder med negativ formue skærpes kravene yderligere. For dem er det slut med at bruge afdragsfriheden til ferierejser og andre goder. Afdragsfriheden bør som hovedregel bruges til fuldt ud at afvikle anden boliggæld eller anden gæld til banken.

»Det bør endvidere forudsættes, at formuen bliver positiv indenfor maksimalt fem år via afvikling af gæld, når der forudsættes uændret værdi af boligen,« hedder det bl.a. i vejledningen.

Også folk med to boliger i Københavns- og Aarhusområdet får det hårdere.

For at få lov til at købe en ny bolig, før den anden er solgt, kræver Finanstilsynet, at kunden skal kunne betale renter og afdrag på begge boliger i minimum seks måneder. Det er ikke usædvanligt, at den type kunder nu vælger afdragsfrihed i en af boligerne for at lette presset på privatøkonomien.

Der kommer nogle ret heftige formuekrav ved at have to boliger, og dette rammer projektlejligheder ekstra hårdt.

Mikkel Høegh, cheføkonom, BRFkredit

Det bliver også sværere at få fat i en af de attraktive projektlejligheder. En købsaftale indgås typisk lang tid før boligen står færdig, og den usikkerhed skal banker og realkreditinstitutter tage højde for.

Så bør kunden kunne betale både renter og afdrag i minimum 12 måneder. Derudover bør det sikres, at kundens formue er positiv, og det skal den være, selv hvis prisen af de to boliger falder op til 40 pct.

»Der kommer nogle ret heftige formuekrav ved at have to boliger, og dette rammer projektlejligheder ekstra hårdt,« konstaterer Mikkel Høegh.

Forældrekøb er dog undtaget fra kravene, og der lægges op til, at banker og realkreditinstitutter godt må bøje reglerne, hvis de finder det nødvendigt. De må dog ikke bøje dem mere, end at kravene til soliditet bevares.

»Selv om reglerne i vejledningen langt hen ad vejen er best pratice mange steder allerede, kan den godt blive game changer. Det kan godt være, at Finanstilsynet åbner for afvigelser. Men historisk viser det sig, at vi får en anmærkning, hver gang vi afviger fra en vejledning fra Finanstilsynet. Jeg tror ikke, der er nogen, som står i kø for at afvige vejledningen,« siger Mikkel Høegh.

Han er ikke i tvivl om, at priserne i de store byer vil komme under pres. Til gengæld kan vejledningen være godt nyt for ejere af boliger i de byer, der ligger i pendlerafstand til de store byer.

BRANCHENYT
Læs også