Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

International lov kan koste hver boligejer 12.500 kr. om året

Et realkreditlån på 2,5 mio. kr. vil i snit blive 12.500 kr. dyrere om året, hvis realkreditten og bankerne sender hele regningen fra frygtet, kommende internationalt regelsæt videre til kunderne, lyder advarsel.

Det kan blive væsentligt dyrere at sidde i sin bolig, hvis et nyt EU-krav bliver gennemført.  Foto: Peter Hove Olesen

Basel IV-krav. Måske ikke lige noget, der ringer en klokke hos mange - men det kommer til, hvis der ikke bliver ændret på tankerne i Basel-kravene, der sætter en international standard for banker.

Bliver kravene gennemført som de står nu, vil det nemlig i snit kunne fordyre et realkreditlån på 2,5 mio. kr. med 12.500 kr. om året.

Sådan lyder det i et fælles opråb til EU-kommissær Jonathan Hill.

Brevet er dels sendt af bankernes brancheforening Finansrådet og Realkreditforeningen, der repræsenterer Danske Bank og Nordeas realkreditselskaber samt LR Realkredit - men også en række danske medlemmer af Europarlamentet har skrevet under.

»Vi har derfor brug for al den hjælp, vi kan få for at begrænse de fordyrende elementer på danske boliglån, der er på vej. Jeg vil derfor gerne takke MEP’erne for deres klare og vigtige opbakning via brevet til Kommissær Hill. Der er desværre lang vej endnu, men det er et vigtigt skridt. Det her kan jo kun løses i EU-regi,« lyder det i en pressemeddelelse fra Ulrik Nødgaard, direktør i Finansrådet, med henvisning til at Danmark ikke selv har mulighed for at argumentere realkredittens sag over for Basel-komiteen.

Finansrådet advarede allerede i december ved sit årsmøde om, at en ændring af den måde realkreditten opgør risici på vil hæve kapitalbehovet med 85 mia. kr.

Det er den udgift, der hvis banker og realkredit vælter den direkte over på kunderne, vil hæve den gennemsnitlige årlige pris på et 2,5 mio. kr. stort realkreditlån med 12.500 kr.

EU-kommisær Jonathan Hill har indtil videre dog vist sig relativt lydhør over for de danske bekymringer.

Sidste sommer var hans talsmand på charmeoffensiv i de danske medier med realkreditten som hovedbudskab, og så sent som i dag nævnte kommissær Hill så realkreditten i rosende toner i en tale:

»Mit mål er ikke at obligatioerne skal have ens priser på tværs af Europa, eller fungere under et enkelt, harmoniseret regelsæt. I stedet ønsker jeg at bygge nationale obligationsmarkeder, der virker. Mit mål er at se om den erfaring, ekspertise og best practice lande som Tyskland, Danmark og Frankrig har opbygget over årene kan bruges til at skabe et mere integreret marked,« lød det blandt fra kommissæren.

BRANCHENYT
Læs også