Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Banklån er nu billigere end realkreditlån

Handelsbanken slår realkreditten med lavere renter og faste satser.

Bidragssatserne er blevet så høje, at realkreditinstitutterne ikke længere kan matche bankernes satser på udlån til bolig. Handelsbanken har stor succes med fuld belåning af boliger. Foto: Handelsbanken

Dansk realkredit er ved at miste sit forspring som billigste boligfinansiering. Svensk-ejede Handelsbanken har stor succes med at lange sine prioritetslån over disken til sine mange danske kunder.

Lånene er billigere end traditionelle realkreditlån, og i modsætning til realkreditlånene kan prisen på banklånene ikke stige undervejs i aftaleperioden.

Forskellen bliver endnu større, når Nykredits bebudede prisstigninger træder i kraft til 1. juli.

Dermed slår Handelsbanken også Jyske Banks boliglån. Jyske Bank kan godt konkurrere med realkreditten, men i pantebrevene er der nogle vilkår, som sikrer, at priserne kan ændres undervejs.

I Handelsbanken er det anderledes.

»For alle rentesatser med rentebinding fra 1 til 10 år gælder, at de ikke kan ændres af banken i bindingsperioden. Vi har intet variabelt bidrag oven i renten til kunden, som kan ændres undervejs, når man har valgt en fast rente. Det betyder, at kundens rente og ydelse er kendt på forhånd med sikkerhed,« oplyser kommunikationschef i Handelsbanken, Anette Haaning.

Så meget koster det at låne 1 mio. kr. med afdrag med forskellig rentebindingsperiode. Der er tale om fuld belåning fra 0-80 pct. af ejendommens værdi:

Månedlig ydelse før skat1 år3 år5 år
Realkredit Danmark3.6943.7093.850
Handelsbanken3.3373.4263.504
Forskel357283346

Kilde: Realkredit Danmarks og Handelsbankens prislister.

Billigste boliglån i Handelsbanken er et lån, der kan sidestilles med realkredittens F1-lån. Ved et lån på 1 mio. kr., koster det 3.337 kr. i laveste ydelse. Uden afdrag koster lånet 1.055 kr.

Ydelsen på et tilsvarende lån i Realkredit Danmark er 3.694 kr. og uden afdrag 1.116 kr.

Samme billede ses med F3- og F5-lånet. Vælger man et sådan lån, er man således sikret en fast ydelse i henholdsvis tre og fem år. En tilsvarende garanti har man ikke i realkreditten eller Jyske Bank.

I særtilfælde kan ydelsen i Handelsbanken blive højere, hvis kunden undtagelsesvis har en 1. prioritet i et realkreditinstitut, eller der er specielle forhold omkring kundens privatøkonomi eller ejendommen. I værste fald kan det koste kunden med et lån med årlig rentetilpasning 3.609 kr. om måneden, og det er stadig lavere end ydelsen i Realkredit Danmark. Handelsbanken ønsker ikke at oplyse, hvor mange boliglån banken har.

»Vi oplyser ikke om antal på enkeltprodukter. Vi har tilbudt vores kunder på det danske marked prioritetslån siden 2000, og vi har haft en rigtig god og stabil udvikling på boligområdet. Prioritetslånene er populære hos kunderne,« siger Anette Haaning.

I Realkreditten har man noteret sig den hårdere konkurrence fra bankerne og erkender, at bankerne i stigende grad stjæler markedsandele. Men udviklingen bekymrer ikke direktør i Realkreditforeningen, Karsten Beltoft.

»Der er allerede en god og sund konkurrence om boliglån mellem realkreditinstitutterne og bankerne. Der er flyttet ganske store milliardbeløb det seneste halvanden til to år fra realkreditsektoren til banksektoren,« siger Karsten Beltoft.

Han henviser til, at der i forvejen er prisforskelle både mellem de enkelte realkreditinstitutter, men også i forhold til bankernes lån.

»Prisforskellene udvides og indsnævres løbende som en del af konkurrencen. Det er en del af et dynamisk konkurrencebillede, og på den måde mener jeg ikke, konkurrencebilledet ændres,« siger Karsten Beltoft.

BRANCHENYT
Læs også