Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Lave oliepriser sikrer danskerne endnu et lønhop

Økonomer forudser, at de lave oliepriser vil medføre vækst i reallønen igen i 2016.

De lave oliepriser vil muligvis betyde flere penge mellem hænderne på danskerne i 2016.  Foto: Stine Bidstrup

Danskerne kan sandsynligvis se frem til et hop i lønnen i 2016.

Det skyldes de historisk lave oliepriser, der har medvirket, at inflationen i det nye år ikke er steget så betydeligt, som økonomer havde forudset.

I januar steg inflationen med 0,6 pct. mod 0,5 pct. i december. Seniorøkonom i Jyske Bank, Niels Rønholt, forudser, at inflationen muligvis vil falde igen i løbet af året.

Det vil have en positiv indvirkning på danskernes realløn, mener han.

»Der har tidligere været lagt op til, at den pæne reallønsstigning, som danskerne fik i 2015 på omtrent 1 pct., ville blive væsentligt reduceret i 2016. Men hvis oliepriserne ikke stiger betydeligt igen foreløbigt, så kan der også blive en pæn gevinst i 2016,« siger han.

Reallønnen er den procentvise stigning i lønnen, når inflation er trukket fra. Når inflationen er lav, men lønniveauerne samtidig stiger, vil det betyde flere penge mellem hænderne på danskerne - altså en stigning i reallønnen.

Ifølge Jyske Banks prognoser vil vi i 2016 se en reallønfremgang på 1 pct., såfremt oliepriserne ikke stiger betydeligt, og inflationen ikke når ret langt op over 0,5 pct.

I Nykredit er man en smule mere optimistisk. Her vurderer man, at danskerne har udsigt til en fremgang på 1,5 pct. Nykredit forklarer det med lønstigninger på 2 pct. og en inflation, der ventes at ende på omkring 0,5 pct.

Holder økonomernes prognoser stik, vil det være fjerde år i træk, at danskerne oplever fremgang i reallønnen - og tilslutter man sig ydermere Nykredits prognose, vil lønhoppet matche sidste års høje fremgang.

Dog skal de lave oliepriser ikke udelukkende ses som noget positivt, understreger Jyske Banks seniorøkonom Niels Rønholt.

»Der er ingen tvivl om, at de lave oliepriser som udgangspunkt er en hjælp til det langsomme opsving. Men den negative sideeffekt er, at olieprisfaldene har bidraget til uroen på de finansielle markeder og aktiekursfaldene, som i sidste ende kan ende med at koste på danskernes forbrugslyst. Det bliver derfor sværere og sværere entydigt at se olieprisfaldet som en god nyhed,« siger Niels Rønholt.

BRANCHENYT
Læs også