Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Nu bliver der givet rabat på medarbejderaktier

Virksomheder får bedre muligheder for at skabe en aktiekultur, mener PwC. Men det bliver dyrere for dem.

Virksomheder får mulighed for at skabe en aktiekultur, mener PwC om nye skatteregler for medarbejderaktier. Foto: Colourbox

Fremover bliver det mere attraktivt for virksomheder at give aktieoptioner til deres ansatte.

Det vurderer revisionsfirmaet PwC, efter at Skatteministeriet har fremsendt et høringsforslag om nye skatteregler for aktieoptioner og andre aktieordninger.

Kort sagt betyder de nye regler, hvis de bliver vedtaget, at beskatningen af f.eks. aktieoptioner ændres fra at være personlig indkomst, som beskattes med op til 56 pct., til at være aktieindkomst, som beskattes med maksimalt 42 pct.

Derudover udskydes beskatningen, indtil medarbejderen sælger sine aktier.

»Virksomheder får mulighed for at skabe en aktiekultur. De kan bedre belønne medarbejdere, når det går godt, og i en tid med kamp om de dygtigste medarbejdere kan de bruge aktieoptioner til at sammensætte en konkurrencedygtig lønpakke,« siger Claus Høegh-Jensen, partner og skatteekspert i PwC.

Om det nye lovforslag
  • Et nyt høringsforslag fra Skatteministeriet om aktieoptioner og andre aktieordninger lægger op til et gensyn med tidligere regler.
  • Frem til november 2011 gjaldt særligt gunstige skatteregler for aktieoptioner og andre aktieordninger, som arbejdsgivere gav til medarbejdere.
  • Den 2. februar 2016 har Skatteministeriet udsendt et lovforslag i høring til implementering af disse nye regler, som vil være at finde i ligningslovens § 7P.
  • Reglerne er i vidt omfang en genindførsel af de tidligere regler i ligningslovens § 7H og er en udmøntning af finanslovsaftalen af november 2015.
  • Reglerne vil (som de er sendt i høring) omfatte: Optioner/køberetter, warrants/tegningsretter, Restricted Stock Units, Performance Stock Units, Share Matching programmer, gratis aktier, køb af aktier til favørkurs og forskellige former for Employee Stock Purchase Plans (ESPP).
  • Reglerne vil både gælde for individuelle og generelle aktieordninger. Reglerne kan anvendes på tildelinger foretaget den 1. juli 2016 eller senere.
Kilde: PwC.

Når medarbejdere får tildelt en aktieoption, betyder det, at de får mulighed for at købe aktier i virksomheden til en fastsat kurs.

Som oftest er kursen den, som aktien har på det tidspunkt, aktieoptionen tildeles. Aktierne kan så typisk købes tre eller fem år ude i fremtiden til den kurs, der gælder på det tidspunkt.

Er kursen steget, kan man indløse sin aktieoption og sælge igen med gevinst. Er kursen faldet, kan man undlade at købe aktierne.

»I dag skal man betale 56 pct. i skat af sin gevinst. Fremover bliver det kun 42 pct. Og man bliver ikke længere beskattet af aktien, i samme øjeblik man køber den – først når man sælger den,« siger Claus Høegh-Jensen og tilføjer, at beskatningen i visse tilfælde kan blive endnu lavere.

Hvis aktiegevinsten er under 50.000 kr., beskattes den kun med 27 pct. Er man i øvrigt gift, hæves beløbsgrænsen til 100.000 kr.

For virksomhederne er de nye regler ikke entydigt positive. Får man i dag 1.000 kr. i løn af sin arbejdsgiver, er det en omkostning, som virksomheden kan trække fra, inden den skal betale skat af sit overskud.

En aktieoption på 1.000 kr. er ikke fradragsberettiget.

»Reelt bliver det altså dyrere for virksomheder at benytte aktieoptioner,« siger Claus Høegh-Jensen.

Dog kan arbejdsgiveren få fradrag for udgifter til at etablere og administrere ordningen.

Værdien af en aktieoption må højest udgøre 10 pct. af medarbejderens årsløn. Planen er, at de nye regler skal træde i kraft fra den 1. juli 2016.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

BRANCHENYT
Læs også