Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Realkreditten udrydder boliglån

Renten stiger på flekslån efter nye regler. Nu bliver lånene udryddet.

De helt små obligationsserier rammes nu hårdt af nye regler, de såkaldte LCR-regler. Det betyder, at nogle boliglån snart udgår. Foto: Sanne Vils Axelsen

De fleste kender F1-, F3- og F5-lån. Det er de flekslån, der har størst udbredelse. Men de boligejere, der har valgt de knap så kendte F2- og F4-lån skal til at se sig om efter nye lån. Renten er unaturligt høj i forhold til de andre lån, og derfor har Nordea Kredit besluttet sig for at stoppe med nyudstedelser.

Realkreditinstitutterne er ved at afslutte april-auktionen, og den viser nogle unaturlige renter for F2- og F4-lånene. F2-lånet burde være markant billigere end et F3-lån, men er det ikke. Forklaringen er de såkaldte LCR-regler. Reglerne betyder, at de små obligationsserier er sværere at sælge.

I Nordea Kredit er serierne i F2 og F4 så små, at de indgår i den mindst attraktive gruppe, der betegnes "non compliant." Hos Realkredit Danmark er kun F2-lånene "non compliant". F4-lånene har fortsat en god rating. Bedste gruppe betegnes "1B", og i den gruppe hører F1- og F3-obligationer og i Realkredit Danmark også F5-obligationer.

I realkreditinstitutterne har man da også taget konsekvensen. I Nordea Kredit udsteder man ikke længere F2- og F4-lån, oplyser boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann. I Realkredit Danmark fraråder man kunderne at beholde dem.

»Der findes nu en masse obligationer med relativt små cirkulerende mængder, som derfor vil prises dårligt og koste låntagerne relativt mere i rente. Det er grunden til, at vi ikke anbefaler boligejere og virksomheder at tage F2-lån, men derimod vælge F1 eller F3 i stedet, hvis man gerne vil holde sig flekslån med kort rentebinding,« siger økonom i Realkredit Danmark, Sonia Khan.

Sådan ser fleksrenterne ud nu:

LåntypeRealkredit DanmarkNordea Kredit
F10,340,29
F20,490,45
F30,410,49
F40,570,60
F50,760,93

Renterne er generelt lidt højere end forventet af realkreditinstitutterne.

»Forklaringen skal findes i den generelle udvikling på rentemarkederne kombineret med lidt færre bud end sædvanligt. Ved de fleste auktioner har der været bud for mellem 2 og 3 kr., for hver gang vi skulle sælge for 1 kr. obligationer. Det er lidt lavere, end vi har været vant til,« siger Lise Nytoft Bergmann.

BRANCHENYT
Læs også