Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Nu skal boligkunder advares mod bidragsforhøjelser

Realkreditten er enig om fælles principper for lånetilbud.

Fælles retningslinjer skal gøre det lettere for boligejerne at forstå et lånetilbud. Foto: Joachim Adrian

At bidraget på et boliglån pludselig kan stige markant, skal ikke længere kunne komme bag på boligejerne. For fremtiden skal de advares mod risikoen for bidragsforhøjelser, inden de underskriver et lånetilbud.

Det er en af konsekvenserne af, at realkreditten er blevet enig om fælles principper for lånetilbud. Principperne er blevet til i forståelse med Forbrugerrådet Tænk.

Formålet er at skrive lånetilbud i et forståeligt sprog og sikre sig, at kunderne forstår, hvad de går ind til. Derfor vil der nu være en kort introduktion.

»I introduktionen oplyses låntager om, hvorvidt lånets rente er fast eller variabel, og at andre omkostninger ved lånet kan stige, uanset at renten er fast i hele eller dele af lånets løbetid,« hedder det i principperne.

Oplysningerne står i forvejen i lånetilbudene, men at de skal fremhæves, skyldes den voldsomme debat, der er om bidragsforhøjelserne, oplyser direktør i Realkreditforeningen, Karsten Beltoft. Senest har Nykredit hævet sine bidragssatser, så dyreste sats nu er 2,70 pct.

»Når det specifikt er taget med i læsevejledningen som et punkt, er det på baggrund af de diskussioner, der har været de seneste år, hvor det er kommet bag på nogle låntagere, at bidraget kunne stige. Derfor vil vi godt helt tydeligt orientere om, at der er omkostninger som kan ændres i lånets løbetid, eksempelvis bidrag og kursskæring. Vi vil gerne være sikre på, at der ikke er nogen, som er i tvivl om det fremover,« siger Karsten Beltoft.

Der kommer ikke til at stå noget i introduktionsbrevet, som ikke fremgår af lånetilbuddet eller pantebrevet.

»Introduktionsbrevet er tænkt som en læsevejledning til de mange sider, man modtager. Det, vi egentlig siger til kunderne, er, at hvis de ikke orker at læse de 80 siders lånetilbud igennem, så fortæller vi hvordan lånetilbuddet er bygget op, og hvor de kan læse specifikke forhold omkring lånet og de mere generelle forhold, der gælder alle realkreditlån. Så kan de prioritere læsningen ud fra det,« siger Karsten Beltoft.

BRANCHENYT
Læs også