Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Negativ boligrente kan falde yderligere

Renten på de mest rentefølsomme boliglån er fortsat negativ.

Det, mange troede, var utænkeligt, er nu sket. Boligrenterne fortsætter med at være negative. Foto: Michael Hansen

De danske boligrenter er igen mast i bund af den finansielle uro. Renten er negativ på det mest rentefølsomme boliglån, og den kan falde yderligere. De klare udmeldinger fra den europæiske centralbank, ECB, om, at den aktivt vil skubbe til økonomien kan presse boliglånene yderligere ned.

Den halvårlige Cita-rente, som bruges som udgangspunkt for de nye succeslån med navne som FlexKort, KortRente og F-kort, har længe ligget i negativt territorium, og er nu helt nede i minus 0,36 pct. For et år siden var den helt nede i minus 0,9 pct., og det er ikke urealistisk, at vi ender der igen.

Kun fantasien sætter grænserne, mener flere analytikere. Senest har den amerikanske investeringsbank, JP Morgan, spekuleret i, at rentebunden i Europa måske minus 3 eller 4 pct.

»Det er spekulationer forhåbentlig, for det viser, hvor meget verdensøkonomien er ude af trit. Hvis man forestiller sig, at boligejere skal have 1 eller 2 pct. tilbage for at låne, hvad vil det så ikke betyde for investorernes lyst til at købe obligationerne,« siger investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen.

Hos Nordea ser man heller ingen tegn overhovedet på, at renterne skal op. Tværtimod vil enhver melding fra den amerikanske centralbank, FED, om, at renten hæves udløse en »kursmassakre,« som seniorstrateg i Nordea, Tine Choi Danielsen, udtrykker det.

»Vi har haft en konstant negativ rente et stykke tid, og det vil bestemt ikke være urealistisk, at den falder yderligere. Forventningen er, at ECB enten sænker renten yderligere, eller styrker opkøbsprogrammet i marts. Så tendensen er faldende rente,« siger Tine Choi Danielsen.

Også renten på F1-lån er lave. Renten for kunder i BRFkredit er således blot 0,06 pct. på et F1-lån.

Der er stor forskel på, hvordan realkreditinstitutterne håndterer den negative rente. Kunder i Nordea Kredit, der har et KortRente-lån får fuld gavn af den negative rente. Det sker ved, at renten modregnes i bidrag. I BRFkredit sker det i form af et ekstraordinært afdrag også på afdragsfrie lån.

BRANCHENYT
Læs også