Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Bankkunder risikerer at skulle betale for indlån

At renten kan falde yderligere i negativt territorium kan få uoverskuelige konsekvenser.

I forvejen er det svært at få rente af sine sparepenge, hvis man sætter dem i banken. Men det kan blive endnu sværere. Arkivfoto: Lærke Posselt/Polfoto

Mange tusinde boligejere kan i dag glæde sig over at få penge tilbage for at låne. Det er de boligejere, der nyder godt af den negative rente.

Under den seneste tids finansielle uro er renten faldet yderligere. Således er den rente, som bruges til det populære FlexKort-lån, helt nede på minus 0,35 pct.

Men mens boligejerne kan glæde sig over at få penge tilbage, øges risikoen for, at flere danskere kommer til at betale for at have penge i banken, lyder advarslen fra flere økonomer. Flere af de helt store kunder i bankerne har således prøvet at betale for at have penge stående.

»Den situation kan sagtens opstå igen. Alle rentepile peger nedad. Vi skal et stykke ind i 2017, før vi ser tegn på noget, der minder om en vending,« siger seniorstrateg i Nordea, Tine Choi Danielsen.

Den amerikanske storbank, JP Morgen, har analyseret sig frem til, at det ikke vil være helt usandsynligt, at renten kan falde helt ned til minus 3 eller 4 pct. i euroområdet. Renteforhøjelserne i USA er sat på pause, og i Europa vil ECB forsvare det spirende opsving med alle midler.

Ifølge investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen vil yderligere rentefald ikke være usandsynlige, men samtidig uoverskuelige.

»Det kan jo blive svært for bankerne at opkræve penge fra kunder for at have penge stående. Men hvis renten falder så massivt, vil det blive en realitet,« siger Per Hansen.

Renteudviklingen har dog været håndteret smart af Nationalbanken, mener chefanalytiker i Nykredit, Tore Stramer.

»I Danmark har Nationalbanken formået at indføre negativ rente, uden at det har ført til at almindelige danskere skal betale for at have deres penge stående. Dertil kommer, at bankerne over en bred kam fortsat er i stand til at levere gode regnskaber til trods for at de negative renter naturligvis har øget omkostningerne ved at drive bank,« siger Tore Stramer.

Han henviser til, at Nationalbanken løbende har justeret på størrelsen af bankernes foliokonto, hvor renten er nul. Dermed har Nationalbanken kunnet tilbyde bankerne ly for de negative renter, der blev indført for at stabilisere kronen over for euroen.

»Det har været super smart, og det er nu også den model mange internationale centralbanker overvejer. Det muliggør, at man kan udnytte fordelene ved de negative renter, samtidig med at man minimerer risikoen for de mere kedelige effekter, negative renter også kan have,« siger Tore Stramer.

BRANCHENYT
Læs også