Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

F5-lån kan blive det billigste flekslån

Der skal fortsat refinansieres mange flekslån hvert år, og det kan få konsekvenser.

Meget tyder på, at F1- og F3-lånenes tid som billigste flekslån er ved at være forbi. Foto: Michael Hansen

F5-lånet kan være på vej til at blive det billigste flekslån. I forbindelse med Nykredits seneste prisforhøjelser var tendensen i hvert fald klar.

Der skelnes nu i højere grad mellem flekslån med en refinansieringsperiode på et til fire år og så det femårige lån. Forskellen på bidragssatsen mellem F5-lånet og F1-F4-lånene er simpelthen blevet gjort større.

Samtidig er kursskæringen hævet fra 0,1 til 0,2 point på nye lån. Kursskæringen rammer F1 lån oftest og dermed hårdest.

Lån for milliarder
  • Ved udgangen af januar 2016 var der udstedt realkreditobligationer for i alt 2.682 mia. kr.
  • Heraf var 647 mia. kr. variabelt forrentede obligationer.
  • F1-lånene udgjorde kun 302 mia. kr. af alle lån

Den udvikling kan meget vel fortsætte. Senest har Nationalbanken advaret om, at der stadig skal refinansieres for mange flekslån hvert år i forhold til målsætningen.

Målet er at få refinsieringsomfanget ned på 25 pct. om året. I 2015 var tallet 42 pct. Tidligere var tallet over 51 pct., men det er altså stadig højt. Mængden af F1-lån er reduceret med næsten 60 pct. de seneste tre år og er erstattet af en blanding af andre låntyper.

Man kan da heller ikke udelukke, at det får konsekvenser for lånevalget på længere sigt, mener cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

»Der kan være, at nogle skal væk fra F3 til F5,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

»Vores rådgivningsbudskab er, at man skal vælge ud fra sin privatøkonomi. Et F3-lån er i forvejen dyrere end et F5-lån pga. kursskæringen. Det kan godt være et tema, hvis der er mange F1- og F3-lån,« siger han.

Christian Hilligsøe Heinig understreger, at det går den rigtige vej, og det går relativt hurtigt.

»Der er en del år til at få det på plads, og det er gået overraskende hurtigt. Men den hellige grav er ikke vel forvaret endnu,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Ifølge Nationalbanken er den største stigning sket i rentetilpasningslån med længere rentebinding, men værdien af lån baseret på variabelt forrentede obligationer, som typisk får fastsat en ny rente to gange årligt, og lange fast forrentede obligationer er også steget.

Antallet af fast forrentede lån og rentetilpasningslån med længere rentebinding steg især fra midten af 2014 til midten af 2015, hvor renterne var historisk lave.

Selv om værdien af lån med længere rentebinding er steget, skal en stor andel af lånene stadig have fastsat en ny rente inden for et år.

»Når den andel kun er reduceret fra 51 til 42 pct., skyldes det dels stigningen i lån baseret på variabelt forrentede obligationer, dels at en del af obligationerne bag f.eks. F3- og F5-lån vil udløbe inden for et år,« skriver Nationalbanken.

BRANCHENYT
Læs også