Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Lad dig ikke snyde af årsopgørelsen

Årets hilsen fra Skat er snart klar, men ikke alle fradrag er med. Se her, hvad du selv skal tjekke.

Årsopgørelsen fra Skat er på vej. Husk at kontrollere alle tal, opfordrer skatteekspert. Tegning: Niels Bo Bojesen

Skat ved meget om dig, men ikke alt. Det er du måske glad for, men det kan også betyde, at du ikke får de skattefradrag, som du reelt er berettiget til.

Derfor kan det blive dyrt for dig, hvis du uden videre blot tager årsopgørelsen fra Skat til efterretning. Det er nemlig ikke alle fradrag, som automatisk er med på årsopgørelsen.

Advarslen kommer fra revisions- og konsulenthuset Deloitte, der fremhæver 10 punkter, som skatteborgerne bør vise særlig opmærksomhed. Anledningen er, at årsopgørelsen fra Skat er klar 14. marts.

Snyd ikke dig selv for
  • Håndværkerfradrag på op til 15.000 kr. for arbejdsløn. Fradraget gælder alle over 18 år i husstanden. Beløbet skal indtastes via TastSelv for at få fradraget, og der skal være betalt for arbejdet senest 29. februar i år.
  • Befordringsfradrag hvis der er mere end 12 km mellem bolig og arbejdsplads. Det gælder også, hvis man cykler. Hvis fradraget er fortrykt, så tjek, at kilometertal og antal dage er rigtige.
  • Underholds- og børnebidrag. Børnebidrag kan fratrækkes, indtil barnet er 18 år. Der er også fradrag for ægtefællebidrag, som til gengæld er skattepligtigt for modtageren.
  • Rejsefradrag ved jobrejser over 24 timer og med overnatning. Hvis udgifterne dækkes af arbejdsgiveren, kan der stadig fradrages 117,75 kr. per døgn til småfornødenheder.
  • Velgørenhed. Gaver til foreninger og organisationer kan give fradrag på maksimalt 15.000 kr. Organisationen skal være godkendt af Skat.
  • Ejendomsværdiskat er som udgangspunkt fortrykt på årsopgørelsen. Ejere af flere boliger bør tjekke, at der kun betales ejendomsværdiskat af den bolig, de bor i.
  • Værdipapirer - køb og salg indberettes som udgangspunkt af bankerne, men kontroller at alle handler er registreret korrekt. Det har stor betydning, hvis man senere vil have fradrag for tab.
  • Udenlandske værdier som ejendomme, bankkonti og investeringer skal man selv oplyse, da Skat ikke har disse oplysninger.
  • Løn, pension og renter er som udgangspunkt fortrykt på årsopgørelsen. Men tjek alligevel tallene og vær opmærksom på renter af privat gæld, der ikke automatisk indberettes til Skat.
  • Selvstændig virksomhed og udlejning af bolig - her skal man selv fortælle Skat om skattemæssige overskud eller underskud.

Læs mere hos Skat

»Mange tror, at Skat registrerer alle oplysninger, men det er langt fra tilfældet. Derfor bør alle tjekke tallene i årsopgørelsen. Børnebidrag, håndværkerfradrag, befordringsfradrag og rejsefradrag er nogle af de poster, der ikke nødvendigvis er fortrykt i årsopgørelsen. Derfor skal tallene kontrolleres,« lyder det fra Doris Erlandsen, der er partner i Deloittes skatteafdeling.

Hendes erfaring er, at mange især glemmer muligheden for at få rejsefradrag, når de er på rejse for firmaet. Fradrag for børnebidrag er også et af de fradrag, som bør kontrolleres.

»Og så er der stadig en del, som glemmer håndværkerfradraget, selv om det har været stor fokus på det,« siger Doris Erlandsen.

Hun vurderer, at mange skatteborgere snyder sig selv for tusindvis af kroner ved kun at kaste et overfladisk blik på årsopgørelsen.

»Men der er faktisk god økonomi i at bruge et par timer på at kontrollere, om alle fradrag er med - og med de rigtige beløb,« siger Doris Erlandsen.

Det gælder især, hvis der i det forgangne år er sket markante ændringer i ens økonomi. Det kan eksempelvis være køb af ny bolig eller skilsmisse.

»Når der sker større ændringer i ens livssituation, medfører det som regel også ændringer i skatten, og det bør man være ekstra opmærksom på,« siger Doris Erlandsen.

BRANCHENYT
Læs også