Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Har du flere kvadratmeter, end du troede?

En forkert opmåling af din boligs kvadratmeter kan få økonomiske konsekvenser.

Mange boligejere køber flere eller færre kvadratmeter, end salgsopstillingen vidner om. Foto: Jens Dresling

En ny tilbygning, et loftareal, der er blevet til en ekstra etage, en upræcis måling.

Der kan være mange grunde til, at din bolig måske er større eller mindre, end du først gik og troede.

Ifølge nye tal fra Dansk Byggeri har man nemlig måtte justere antallet af nybyggede kvadratmeter på boliger for 2014. Det første tal lød på 3.274 mio. kvadratmeter, men nu viser det sig, at der faktisk blev bygget hele 35 pct. mere - nemlig 4.416 mio. kvadratmeter.

Det betyder altså, at rigtig mange boligejere har flere kvadratmeter, end de lige gik og troede. Og det betyder ikke bare ekstra kælderplads til gammelt børnetøj eller et nyt kontor på førstesalen - det kan have store økonomiske konsekvenser for boligejere. Både positive og negative.

Blandt andet kan det have indflydelse på, hvor meget du kan få for din bolig, når du skal sælge den igen. Men også dine udgifter bliver påvirket.

»Hvis boligen viser sig at være mindre end først antaget, så bliver friværdien mindre, og det kan få betydning for realkreditlånet. Hvis boligen viser sig at være større, f.eks. fordi en tilbygning ikke er regnet med i det samlede areal, så stiger ejendomsskatten,« siger chefanalytiker i Dansk Byggeri, Finn Bo Frandsen.

Boligejere skal også være opmærksomme på deres forsikring, advarer Finn Bo Frandsen. Det kan nemlig blive dyrt, hvis man f.eks. har sat loftet i stand og indrettet det til beboelse, men ikke har indberettet de ekstra kvadratmeter til Bygnings- og Boligregisteret.

»Så risikerer man, at forsikringen ikke dækker indbo, fordi den selvfølgelig kun dækker det areal, som blev oplyst, da forsikringen blev tegnet. Her kan nogle boligejere få sig en kedelig overraskelse,« siger Finn Bo Frandsen og fortsætter:

»Kommunerne sjusker desværre med registreringerne af de byggetilladelser, som de løbende giver, og mange boligejere ved ikke, at de også har ansvaret for at indberette. Det kan give en økonomisk huskekage til boligejerne.«

BRANCHENYT
Læs også