Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Totalkredits spareråd kan koste dig 30.000 kr. om året

Stor forskel på den månedlige ydelse, afhængigt af om man vælger fleksrente eller fast rente.

Nykredits bidragsballade
Totalkredits guide til at få sin bidragssats nedbragt er farligst for kunder med lån med afdrag, mener rådgiver fra Uvildige.dk. Foto: Stine Bidstrup.

Hvis du vil slippe billigere i bidragssats, kan du bare omlægge dit flekslån til et lån med fast rente.

Sådan lyder rådet, når man på Totalkredits hjemmeside klikker sig ind på guiden »nedbring din bidragssats,« der formentlig får lidt flere kliks i disse dage end sædvanligt.

Men rådet er misvisende, lyder kritikken fra flere eksperter, der mener, at en omlægning fra fleksrente til fast rente på ingen måde kan betale sig, hvis formålet er at spare penge på sit boliglån.

Har man f.eks. et afdragsfrit F3-lån og skifter til et 30-årigt fast forrentet lån, sparer man hver måned 352 kr. om måneden i bidrag. Det viser beregninger, som Uvildige.dk har lavet for Finans.

Til gengæld bliver den samlede ydelse 2.508 kr. dyrere. Det svarer til godt 30.000 kr. mere i årlig ydelse.

Samme billede tegner sig for F1- og F5-lån både med og uden afdrag. I alle tilfælde kommer kunder til at betale mere, hvis de følger rådet.

»Totalkredit har lavet guiden ud fra, hvad der godt for realkreditinstitutterne – ikke boligejerne. Man skal aldrig vælge låntype efter bidragssats,« siger Brian Stjernholm, privatøkonomisk rådgiver i Uvildige.dk.

John Norden, partner i Mybanker.dk, er enig i kritikken:

»Det er bekymrende, at det eneste råd, man kan komme med, gør det endnu dyrere for boligejerne. Det handler udelukkende om, at man vil tjene flere penge, og at man vil have flere boligejere over i lån med fast rente,« siger han.

Sådan ser regnestykket ud for afdragsfrie lån:

 Bidragsbesparelse pr. md.Samlet ekstrabetaling pr. md.
F1 til fast rente4702.499
F3 til fast rente3522.508
F5 til fast rente1172.438

Forudsætninger: Flekslån optaget i april 2015. Belåningsgrad: 80 pct. Hovedstol ved optagelse: 2 mio. kr. Skattesats for fradrag: 29,37 pct. Kilde: Uvildige.dk.

Sådan ser regnestykket ud for lån med afdrag:

 Bidragsbesparelse pr. md.Mindre afdrag pr. md.Samlet ekstrabetaling pr. md.
F1 til fast rente4741.743586
F3 til fast rente3601.705680
F5 til fast rente1341.509805

Forudsætninger: Flekslån optaget i april 2015. Belåningsgrad: 80 pct. Hovedstol ved optagelse: 2 mio. kr. Skattesats for fradrag: 29,37 pct. Kilde: Uvildige.dk.

De famøse bidragssatser er igen kommet i vælten, efter at Nykredit har varslet nye prisstigninger for næsten en halv million danskere med boliglån gennem Totalkredit.

Fra juli bliver disse boligejere ramt af en stigning i bidragssatsen på 15-45 pct.

Totalkredits guide til at få sin bidragssats nedbragt er farligst for kunder med lån med afdrag, mener Brian Stjernholm. Her er den månedlige ydelse ikke voldsomt højere, men de månedlige afdrag til gengæld væsentligt mindre.

»På afdragsfrie lån er ekstraregningen tydeligst. Desuden skal man huske på, at det ofte vil tage rigtig lang tid at tjene sin investering ind, hvis man vælger at skifte lån. Der er store omkostninger forbundet med det,« siger Brian Stjernholm.

Ifølge Totalkredit handler guiden på hjemmesiden udelukkende om, hvordan man kan nedbringe sine udgifter til bidragssatser. Totalkredit-direktør Camilla Holm afviser kritikken og mener, at det giver »et fortegnet billede, når en enkelt sætning klippes ud af sammenhæng.«

»I Totalkredit ønsker vi at kommunikere helt åbent om, hvad et lån koster i bidrag. Derfor har vi lavet en underside på vores hjemmeside, som udelukkende handler om bidragssatsen. Her finder kunderne blandt andet en video om bidrag og forskellige fakta om bidragssatser, men i rådgivningen af kunderne står det selvfølgeligt ikke alene, ligesom det ikke gør på hjemmesiden,« skriver Camilla Holm i en mail til Finans.

Hun understreger, at Nykredit og de øvrige pengeinstitutter altid forholder sig til, hvilket lån der passer bedst til den enkelte kunde.

»I rådgivningen er det altså hverken bidragssatsen, ydelsen eller afdraget på lånet, der isoleret set kan afgøre, om det ene eller andet lån er det rigtige lån for den enkelte kunde. Det er det samlede billede,« skriver hun.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

BRANCHENYT
Læs også