Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Ingen hjælp til ramte boligejere: Endnu et udvalg skal kulegrave realkreditsektoren

Ny arbejdsgruppe skal undersøge, om myndighederne har overreguleret realkreditsektoren, og om konkurrencen er god nok.

Nykredits bidragsballade
Troels Lund Poulsen, erhvervs- og vækstminister nedsætter endnu en arbejdsgruppe, der skal undersøge forholdene i realkreditten. Dermed kommer politikerne ikke de vrede Nykredit- og Totalkreditkunder til undsætning her og nu. Foto: Jens Henrik Daugaard

De omkring 500.000 kunder i Totalkredit ser ud til at være nødt til at stemme med fødderne, hvis de ønsker lavere bidragssatser. Politikerne kommer dem nemlig ikke umiddelbart til undsætning.

De nedsætter i stedet et nyt udvalg, som skal undersøge reguleringen, konkurrencen og mobiliteten i realkreditsektoren – stort set det samme som en arbejdsgruppe undersøgte og kom med konklusioner på i rapporten ”Barrierer for forbrugerens mobilitet på det danske realkreditmarked” fra juni 2014.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen mener dog, at han og partierne fra forligskredsen om bankpakkerne rammer plet med nedsættelsen af den nye, hurtigtarbejdende arbejdsgruppe.

»Vi vil ikke bare se passivt til, at danskerne rammes af bidragsstigninger. Jeg vil dog ikke lovgive eller sætte ting i værk på et uoplyst grundlag, og derfor skal et ekspertudvalg nu undersøge realkreditsektoren,« siger Troels Lund Poulsen.

Han vil have eksperterne til at se på konsekvenserne af den regulering, som sektoren er blevet pålagt de seneste mange år. Kan noget af det rulles tilbage? Er der national overregulering?

Derudover skal konkurrencen og mobiliteten i sektoren undersøges - noget som også er blevet berørt i en rapport fra konkurrencemyndighederne fra 2013.

Socialdemokraterne er tilfredse med udfaldet.

Vi stemte jo nej til meget af det og påpegede, at der kom en regning til boligejerne. Den er nu kommet.

Joachim B. Olsen, erhvervsordfører for Liberal Alliance.

»Men vi så gerne, at vi satte skub i noget af det allerede nu, for meget af det er jo allerede blevet undersøgt, så hvorfor dog vente på en ny undersøgelse,« siger Morten Bødskov, erhvervsordfører for Socialdemokraterne.

De Konservative hæfter sig især ved, at arbejdsgruppen skal lede efter overregulering.

»Bidragsstigningerne skyldes jo regulering, og derfor glæder vi os til at få undersøgt, om vi har overreguleret. Det er nemlig vores fornemmelse, at det har vi,« siger Brian Mikkelsen, erhvervsordfører for De Konservative.

SF bakker op om nedsættelsen af arbejdsgruppen, men ærgrer sig alligevel.

»Vi så gerne en ny myndighed, der skal godkende stigninger i bidragssatserne for at sikre, at der er tale om legitime stigninger og ikke bare et tag-selv-bord for finanssektoren,« siger Lisbeth Bech Poulsen, erhvervsordfører for SF.

DF er tilfreds med udfaldet.

»Vi har selv foreslået, at vi får det hele nærmere undersøgt, så vi kan vurdere, om bidragsstigningerne er rimelige,« siger Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører for Dansk Folkeparti.

Liberal Alliance skælder de partier ud, som har indført reguleringen.

»Vi er tilfredse med, at vi nu analyserer, om reguleringen er berettiget. Vi stemte jo nej til meget af det og påpegede, at der kom en regning til boligejerne. Den er nu kommet, og derfor er vi da tilfredse med, at andre partier endelig er nået frem til den erkendelse, at ikke al regulering er godt,« siger Joachim B. Olsen, erhvervsordfører for Liberal Alliance.

BRANCHENYT
Læs også