Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Forældrekøb er blevet markant dyrere

Nye tendenser blandt forældre, der køber lejlighed til deres børn, beretter flere mæglerkæder.

Det er primært lejligheder i den ældre boligmasse, som bruges til forældrekøb, fortæller boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, Nordea Kredit. Foto: Casper Dalhoff.

Forældrekøb fylder fortsat en stor del af boligmarkedet i de store byer - og der skal efterhånden en del flere penge til at sikre sønnike eller datter tag over hovedet.

I 2015 var prisen for en forældrekøbslejlighed på sit højeste i de fem år, som ejendomsmæglerkæden Home har trukket statistik på området. Det viser tal, som Home har bearbejdet for Finans.

Således kostede en forældrekøbslejlighed i gennemsnit knap 1,8 mio. kr. Det er næsten 200.000 kr. mere end året før.

Prisstigningen skyldes mest af alt den generelle prisudvikling på markedet for ejerlejligheder, mener Home. Desuden er de unge - og deres forældre - blevet mere kræsne, hvad angår beliggenhed og lejlighedens stand.

»De vil have gode badeværelser, pæne lyse køkkener, central placering og gerne altan. Alt det koster ekstra,« siger Mads Ellegaard, relationschef i Home.

Bagsiden ved forældrekøb
 • Ifølge boligøkonom Lise Nytoft Bergmann er forældrene med til at drive opsvinget på ejerlejlighedsmarkedet, men øger også risikoen for spekulation.
 • Forklaringen er, at et ungt par, der selv ejer en lejlighed i storbyen, men ønsker at flytte til et hus i forstæderne, ofte er nødt til at sælge lejligheden, før det kan blive kreditgodkendt til at købe huset. Det skaber en god dynamik på lejlighedsmarkedet.
 • Er det omvendt forældrene, der ejer lejligheden, har de ikke samme incitament til at sælge, når børnene flytter fra lejligheden. Det gælder særligt i situationer, hvor forældrene forventer, at priserne vil stige – som det i øjeblikket er tilfældet.
 • Forældrene vil derfor genudleje lejligheden til andre unge mennesker, mens de venter på, at lejligheden bliver mere værd. Det mindsker udbuddet af lejligheder i tider med stigende priser og øger udbuddet i tider med faldende priser.

Hos Nybolig bliver op mod halvdelen af de mindre lejligheder i de store studiebyer solgt som forældrekøb.

»Og hvor vi for få år siden kun oplevede forældrekøb op til semesterstart, er den tendens nu stort set forsvundet. Forældre køber lejligheder til deres børn hele året rundt,« siger Thomas Hovgaard, presseansvarlig i Nybolig.

Det er primært lejligheder i den ældre boligmasse, som bruges til forældrekøb, fortæller boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, Nordea Kredit. Det skyldes, at reglerne om markedsleje kun gælder for lejligheder bygget før 1992.

»På nyere lejligheder er der fri huslejesættelse. Det betyder, at forældrene er nødt til at sætte huslejen for børnene rimeligt højt, hvis de vil undgå, at købet bliver betragtet som en gave, der skal beskattes,« siger Lise Nytoft Bergmann, der mener, at forældrekøbenes andel af det samlede lejlighedssalg er »voldsom.«

Skattefordele ved forældrekøb
 • Forældre, der køber en lejlighed til deres barn, kan som andre ejere af udlejningsejendomme fratrække udgifter til f.eks. vedligeholdelse, fællesudgifter og forsikring i deres topskat.
 • Det kan almindelige boligejere ikke.
 • På tilsvarende vis betaler forældrene eller børnene ikke ejendomsværdiskat – det gør andre boligejere.

Forældrene og deres børn går i stigende grad på boligjagt i attraktive og centrale kvarterer, lyder meldingen fra flere ejendomsmæglerkæder. Her er salgbarheden ofte god, når forældrene engang skal af med lejligheden igen.

Desuden er forældrekøbslejligheder til deling på retræte.

»Vi oplever ikke som tidligere, at der evt. skal lejes et værelse ud i lejligheden. Jeg vil ikke sige, at forældrekøbslejlighederne er blevet større, men der bor typisk kun én person på 50 kvm., hvor det tidligere var to personer,« siger indehaver Claus Barret fra Home Aalborg.

Forældrekøb udgjorde i 2015 i hovedstaden (postnummer 1000-2500):

 • 33 pct. af alle solgte etværelseslejligheder.
 • 25 pct. af alle solgte toværelseslejligheder.
 • 11 pct. af alle solgte treværelseslejligheder.

Forældrekøb udgjorde i 8000 Aarhus C:

 • 50 pct. af alle solgte etværelseslejligheder.
 • 20 pct. af alle solgte toværelseslejligheder.
 • 19 pct. af alle solgte treværelseslejligheder.

Kilde: Home.

BRANCHENYT
Læs også