Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

De unge er dårlige betalere: Her er kommunerne med flest i RKI

Region Hovedstaden har færrest unge i RKI, mens Region Sjælland har flest. Se hvordan det ser ud i din kommune her.

50.000 danske unge står i RKI. Især på Lolland er mange af de unge dårlige betalere. Foto: Colourbox

50.000 danske unge står registreret i RKI som dårlige betalere, det svarer til hele 5,6 pct. af de unge mellem 18 og 30 år. Men ser man på, hvor i landet de unge i RKI bor, er der store forskelle kommunerne imellem.

Lolland Kommune er den kommune, hvor den største andel af de unge står i RKI. Hele 16,39 pct. af de 18-30-årige står i RKI. I Lyngby-Taarbæk Kommune ser det helt anderledes ud. Her er det kun 2,28 pct. af de unge, der er dårlige betalere, og Lyngby-Taarbæk er dermed den kommune, der har færrest unge registreret i RKI. Det viser en analyse, som Finansrådet har lavet på baggrund af tal fra Experian.

Generelt er der færrest unge i RKI i de større byer. Region Hovedstaden og Region Midtjylland er de to regioner, hvor færrest unge står i RKI. Her er det henholdsvis 4,13 pct. og 4,35 pct. af de unge, som står i RKI. Anderledes ser det ud i Region Sjælland med 8,13 pct. af de unge i RKI.

»Det er endnu en indikator på, at vi har et landkort, der knækker over. Vi ved, at økonomien svinger meget mellem landsdelene, og vi har set større skel mellem udkantsområderne og byerne de senere år. Det er i nogle af udkantsområderne, at de økonomiske problemer er størst,« siger Turf Böcker Jakobsen, projektchef for På rette spor, der er et gældsforebyggelsesprojekt i samarbejde mellem Trygfonden og Forbrugerrådet Tænk.

Storbykommuner som Frederiksberg, Aarhus og København er alle kommuner som har relativt få unge i RKI, mens Guldborgsund, Kalundborg og Odsherred kommuner ligger i bunden sammen med Lolland Kommune.

»At være registreret i RKI er en rigtig skidt måde at begynde voksenlivet på. Det viser, at der desværre er for mange, der ikke har de rigtige redskaber til at kunne overskue deres privatøkonomi. De får truffet nogle forkerte beslutninger i forhold til lån eller køb og ender med at misligholde deres gæld,« siger Louise Mogensen, der er vicedirektør i Finansrådet.

Generelt er det nogle forholdsvis små beløb, som de unge er registeret i RKI for. Den typiske unge, der er i RKI, har misligholdt gæld for 12.000 kr. Men også her, er der store forskelle kommunerne imellem. I Fanø Kommune har den typiske RKI-registrerede unge gæld for knap 19.000 kr., mens det i Læsø Kommune kun er godt 1.200 kr. pr. ung i RKI.

BRANCHENYT
Læs også