Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Danskere snyder sig selv med skattegevinst

Størstedelen skal have penge tilbage i skat. Det er ikke nødvendigvis en god forretning.

Årsopgørelsen fra Skat er landet. Igen i år skal flertallet af de danske skatteborgere have penge retur. Tegning: Niels Bo Bojesen

Det føles som en jackpot i det store skattelotteri, når man åbner sin årsopgørelse og ser, at man skal have penge tilbage i skat.

Men i virkeligheden har man nok snydt sig selv, siger cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen.

Siden fredag aften har 4,4 mio. borgere kunnet besøge Skats hjemmeside for at tjekke deres årsopgørelse. Størstedelen har betalt for meget i skat i det forgangne år og kan derfor se frem til en kontant indbetaling på deres NemKonto den 12. april.

»Folk bliver rigtig glade for det, de får tilbage – men det er jo deres egne penge, de får retur. Og enhver rationel økonom vil sige, at pengene kunne have været brugt bedre end på at samle støv hos Skat,« siger Las Olsen.

Snyd ikke dig selv for
Herunder kan du se nogle af de ting, som du skal være særligt opmærksom på, når du tjekker din årsopgørelse:
  • Håndværkerfradrag på op til 15.000 kr. for arbejdsløn. Fradraget gælder alle over 18 år i husstanden. Beløbet skal indtastes via TastSelv for at få fradraget, og der skal være betalt for arbejdet senest 29. februar i år.
  • Befordringsfradrag hvis der er mere end 12 km mellem bolig og arbejdsplads. Det gælder også, hvis man cykler. Hvis fradraget er fortrykt, så tjek, at kilometertal og antal dage er rigtige.
  • Underholds- og børnebidrag. Børnebidrag kan fratrækkes, indtil barnet er 18 år. Der er også fradrag for ægtefællebidrag, som til gengæld er skattepligtigt for modtageren.
  • Rejsefradrag ved jobrejser over 24 timer og med overnatning. Hvis udgifterne dækkes af arbejdsgiveren, kan der stadig fradrages 117,75 kr. per døgn til småfornødenheder.
  • Velgørenhed. Gaver til foreninger og organisationer kan give fradrag på maksimalt 15.000 kr. Organisationen skal være godkendt af Skat.
  • Ejendomsværdiskat er som udgangspunkt fortrykt på årsopgørelsen. Ejere af flere boliger bør tjekke, at der kun betales ejendomsværdiskat af den bolig, de bor i.
  • Værdipapirer - køb og salg indberettes som udgangspunkt af bankerne, men kontroller at alle handler er registreret korrekt. Det har stor betydning, hvis man senere vil have fradrag for tab.
  • Udenlandske værdier som ejendomme, bankkonti og investeringer skal man selv oplyse, da Skat ikke har disse oplysninger.
  • Løn, pension og renter er som udgangspunkt fortrykt på årsopgørelsen. Men tjek alligevel tallene og vær opmærksom på renter af privat gæld, der ikke automatisk indberettes til Skat.
  • Selvstændig virksomhed og udlejning af bolig - her skal man selv fortælle Skat om skattemæssige overskud eller underskud.

Ved overskydende skat får man en procentgodtgørelse på 0,5 pct. Det vil sige, at hvis man f.eks. har betalt 1.000 kr. for meget i Skat hver måned i 2015, får man 12.060 kr. udbetalt fra Skat i april.

De penge var bedre investeret i at nedbringe sin gæld eller lave energiforbedringer på huset, påpeger Las Olsen.

»Selvfølgelig ville det give bedre mening at afdrage gæld og dermed reducere sine låneomkostninger. Jo højere rente på lånet, desto større er gevinsten. Men sådan tænker almindelige forbrugere ikke nødvendigvis. Og det er heller ikke alle, der er i stand til at ramme plet med skatten, fordi de ikke har den fornødne viden eller interesse i det,« siger Las Olsen.

En undersøgelse, som Gallup har foretaget for Nordea, viser, at 4 ud af 10 danskere kun retter deres forskudsopgørelse én gang om året. Hver fjerde ved aldrig, om de skal have penge tilbage eller skylder i skat, mens hver tiende bevidst betaler for meget i skat for at undgå et skattesmæk.

Undersøgelsen blev gennemført i maj 2012, men billedet har ikke ændret sig siden, vurderer forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen, Nordea.

»Ud fra en kold kalkule er der ingen fidus i at betale for meget i skat. Men hvis man f.eks. ved med sig selv, at man ikke er den store ørn til at spare op, og derfor hellere vil have lidt penge tilbage i Skat hvert år, er der intet forkert i det,« siger Ann Lehmann Erichsen.

BRANCHENYT
Læs også