Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Skal du arve fast ejendom vil ny dom måske vække din interesse

En afgørelse ved Højesteret betyder, at reglerne for værdiansættelsen af fast ejendom i et dødsbo er blevet klarere.

En afgørelse ved Højesteret kan få betydning, hvis du overtager et dødsbo med fast ejendom.  Foto: Michael Hansen

Har du arvet fast ejendom i forbindelse med et dødsbo, er det meget muligt, at en sag afgjort ved Højesteret kan få betydning for din arv.

Som arving kan man nemlig arve fast ejendom i et dødsbo til en værdi, der svarer til den offentlige vurdering plus-minus 15 pct.

Men hidtil har Skat kunne protestere, hvis en anden ejendomsmægler havde vurderet ejendommen, hvis den var blevet solgt til en anden værdi efterfølgende, eller hvis der var sket ændringer ved ejendommen siden sidste vurdering.

Men dommen ved Højesteret betyder, at man som arving nu er langt bedre stillet over for Skats protester.

Højesteret har nemlig fastslået, at Skat kun kan protestere, hvis der kan fremlægges beviser for, at der skulle være særlige omstændigheder omkring dødsboet.

Den afgørende sag var mellem Skat, der ikke mente, at 15 pct.-reglen gjaldt, og en arving til et dødbso.

Der blev afgivet dom til Skats fordel, da arvingen havde belånt ejendommen til en højere værdi end den offentlige vurdering plus de 15 pct. Derudover havde arvingen også givet delvis arveafkald, hvilket betød, at den anden arving arverede størstedelen af boet. Det ville betyde, at arven ville blive fordelt ulige mellem de to arvinger.

Trods et nederlag for arvingen i sagen var man hos Danske Arveretsadvokater tilfredse med afgørelsen.

»Højesteret har givet en begrundelse, som netop fjerner usikkerhed og giver nogle holdepunkter for, hvornår 15 pct.-reglen kan bruges, og hvornår reglen er bindende for Skat,« siger advokat Johan Hartmann Stæger på vegne af Danske Arveretsadvokater.

Han forklarer, at det kort sagt betyder, at man som arving kan være langt mere rolig nu.

»Der er selvfølgelig stadig en slags usikkerhed, fordi vi ikke endnu ved, hvad Skat vil kalde særlige omstændigheder. Men ellers er Skat jo bundet af reglen, og derfor kan man som arving nu være næsten sikker på, at man kan arve ejendommen til den offentlige vurdering plus-minus 15 pct.,« siger Johan Hartmann Stæger.

Han understreger, at man som arving ikke skal gøre noget anderledes end før, men at det altid er en god idé at søge rådgivning i forbindelse med behandlingen af dødsboet.

BRANCHENYT
Læs også