Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Nationalbanken: Husejerne bliver 178.000 kr. rigere de næste tre år

Prisfesten på boligmarkedet stilner af, viser ny prognose. Men boligejere kan alligevel være tilfredse, mener boligøkonom.

Boligøkonom Lise Nytoft Bergmann har regnet på, hvor mange flere penge boligejerne kan sætte ind på friværdikontoen, hvis Nationalbankens spådom holder stik. Foto: Martin Lehmann

Husejerne kan se frem til en ganske pæn stigning i friværdien i de kommende år, hvis Nationalbanken får ret i sin nye prognose.

Nationalbanken forventer, at huspriserne vil stige med 3,5 pct. i år, 3,1 pct. i 2017 og 3,0 pct. i 2018. Det fremgår af bankens nyeste kvartalsoversigt, der blev offentliggjort onsdag.

Samtidig har Nationalbanken opjusteret sin prognose for 2015 fra 5,9 pct. til 6,0 pct.

Ifølge boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, Nordea Kredit, kan boligejerne være godt tilfredse med udviklingen. Hun har regnet på, hvor mange flere penge boligejerne kan sætte ind på friværdikontoen, hvis Nationalbankens spådom holder stik.

Om beregningen
  • Bemærk, at beregningen af, hvor meget huspriserne vil ændre sig i de kommende år, ikke umiddelbart kan afstemmes med de procentvise stigningstakter, som Nationalbanken har oplyst i sin kvartalsoversigt.
  • Det skyldes, at man i økonomiske prognoser opgør stigningstakten som forskellen mellem den gennemsnitlige boligpris i ét år i forhold til den gennemsnitlige boligpris i det næste år.
  • Det er ikke det samme som forskellen mellem prisen den 1. januar og den 31. december i et givent år.
Kilde: Nordea Kredit.

Tager man udgangspunkt i et gennemsnitligt hus på 140 kvm., kostede det ifølge Realkreditrådets og Realkreditforeningens boligmarkedsstatistik 1.580.000 kr. ved indgangen til 2015.

Får Nationalbanken ret, betyder det, at det pågældende hus kunne sælges for 1.675.000 kr. ved indgangen til 2016. Ved indgangen til 2017 forventer Nationalbanken, at prisen er steget til 1.751.000 kr. og ved indgangen til 2018 til 1.791.000 kr.

Sælger man huset ved indgangen til 2019, er prisen 1.853.000 kr. Således bliver en gennemsnitlig boligejer 178.000 kr. rigere i murstenspenge over de næste tre år.

Udviklingen på boligmarkedet dækker selvsagt over store regionale forskelle. Mest markant bliver prisstigningerne i og omkring de store byer, og desuden skal boligejerne håbe, at Nationalbanken - og ikke Nordea - får ret.

Nordea forventer, at huspriserne "kun" stiger med 1,5 pct. i år og 2,2 pct. i 2017. Banken har endnu ingen prognose for 2018.

Det svarer til en fremgang i friværdien på 77.00 kr. over de næste år - væsentligt lavere end de 116.000 kr., som bliver en realitet, hvis Nationalbanken får sin vilje.

»Det, som både vi og Nationalbanken trods alt er enige om, er dog, at huspriserne vil fortsætte med at stige i de kommende år. Og uanset om friværdien stiger med 77.000 kr. eller 116.000 kr. for gennemsnitlig bolig i løbet af de næste to år, er der trods alt tale om en ganske mærkbar fremgang,« siger Lise Nytoft Bergmann.

BRANCHENYT
Læs også