Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Højsæson for boligkøb: Disse tre fælder skal du undgå

Boligjagten kan hurtigt blive dyr, hvis man ikke ser sig for.

Der er blevet længere mellem til salg-skiltene. Udbuddet er på sit laveste i otte år og skaber rift om de boliger, der er til salg. Foto: Sanne Vils Axelsen

Påsken er ikke kun højsæson for sildemadder, æg og snaps.

Historisk set afsluttes mange bolighandler fra marts og frem til juni, men boligjagten kan hurtigt blive dyr, hvis man som boligkøber ikke ser sig for.

Sådan lyder det fra boligadvokat Kristina Søgaard fra advokatfirmaet Advodan.

I mange af landets kommuner er salgstiden for villaer og rækkehuse faldet markant over det seneste år, og antallet af til salg-skilte er på sit laveste i otte år. Der er altså rift om boligerne.

Kristina Søgaard giver herunder sine svar på de tre mest udbredte misforståelser blandt boligkøbere.

Er der forskel på fortrydelsesret og advokatforbehold?

Når du køber bolig eller sommerhus, kan du fortryde dit køb – også efter du har skrevet købsaftalen under, så længe det sker inden for seks hverdage.

Fortrydelsesretten gælder, uanset om du køber direkte af sælger eller gennem en ejendomsmægler. Men det er vigtigt at være opmærksom på, at det koster 1 pct. af købesummen, hvis du fortryder, efter at du har skrevet under.

Sørger du derimod for at få et advokatforbehold skrevet ind i købsaftalen, inden du skriver under, koster det dig ikke noget at fortryde dit køb. Du skal selv sikre, at advokatforbeholdet bliver skrevet ind i købsaftalen.

Med et advokatforbehold kan fristen være længere end seks hverdage, hvis der er behov for yderligere undersøgelser, inden du beslutter dig.

Dækker ejerskifteforsikringen alle skader?

Når en bolig bliver sat til salg, bliver der i de fleste tilfælde udarbejdet en tilstands- og elrapport på boligen. Det er en bygningssagkyndig, der laver rapporten efter en gennemgang af boligen, hvor han/hun registrerer synlige fejl og mangler.

Det, du kan forsikre dig imod med en ejerskifteforsikring, er de skjulte mangler.

Som udgangspunk er der en række lovkrav til, hvad en ejerskifteforsikring skal dække, men forsikringsselskaberne har mulighed for at lave særlige undtagelser. Derfor kan der være meget stor forskel på dækningen fra de forskellige selskaber.

Det betyder, at du som boligkøber skal være opmærksom på vilkårene i den ejerskifteforsikring, du vælger – og ikke kun se på prisen.

Er det nødvendigt at få rådgivning fra en advokat?

Ejendomsmægleren er udelukkende sælgers mand – og som boligkøber bør du derfor søge rådgivning hos en, som udelukkende er på din side.

Det kan f.eks. være en boligadvokat, som har de juridiske forudsætninger til at vurdere, om der er noget med småt, som kan give dig problemer. Samtidig har advokaten en ansvarsforsikring, der dækker, hvis noget går galt.

En advokat sørger for tinglysningen, når handlen er endelig, gennemgår alt materiale i bolighandlen og holder styr på dine penge, indtil alt er på plads i tingbogen.

BRANCHENYT
Læs også