Gammel Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Danskernes frygt for ledighed stiger - kan ramme forbruget

Danskerne er bange for arbejdsløshed, og det kan nu ses i forbrugertilliden, der er faldet måned for måned i det nye år.

Danmarks Statistik har netop offentliggjort tal for udviklingen i forbrugernes tillid til økonomien.

Mens forbrugertilliden i februar lå på 4, er den i denne måned faldet til 3,6. Således er den støt faldet måned for måned i 2016.

Til sammenligning lå tilliden på 13,9 i marts i fjor.

Cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian mener, at det mest interessante ved de nye tal er, at danskerne nu forventer en stigende ledighed.

»Det lover ikke godt for forbrugsudviklingen, da økonomisk usikkerhed typisk får familierne til at holde igen. Denne udvikling bør derfor bekymre, hvis tendensen bider sig fast,« siger han og forklarer, at det er første gang siden starten af 2013, at danskerne for alvor forventer stigende ledighed.

Cheføkonom i Danske Bank Las Olsen vurderer også, at forbrugernes frygt for arbejdsløshed kan ramme forbruget.

»Det kan godt pege i retning af mindre forbrug og større opsparing i den kommende tid. Men det skal selvfølgelig understreges, at en enkelt måneds resultat i en meningsmåling som denne ikke er noget, man skal hænge sig alt for meget i,« siger han.

Las Olsen forventer da også, at forbruget vil stige i løbet af året.

»Det er vores hovedscenarie, at forbruget kommer til at stige i nogenlunde samme tempo som sidste år, og dermed trække op i dansk økonomi som helhed. Men det er en mulighed, at forbrugerne i stedet vil øge deres opsparing, når indkomsten stiger. Frygten for arbejdsløshed peger i den retning,« siger han.

Steen Bocian forklarer, at en positiv udvikling i forbrugertilliden er essentiel for at holde økonomien kørende.

»Meget tyder på, at væksten også her i 2016 skal drives af det private forbrug, for eksporten ser desværre ikke ud til at kunne trække noget videre. Hvis forbruget ikke trækker, så kan vi stå med en økonomi, som for alvor går i stå,« siger han, men understreger, at han vurderer, at det private forbrug kommer til at stige med omkring 2 pct. i år.

Samtidig har også en opbremsning på boligmarkedet og en global økonomisk usikkerhed skabt urolighed hos forbrugerne, vurderer Steen Bocian.

BRANCHENYT
Læs også