Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Forældre køber boliger til deres børn som aldrig før

Et presset lejemarked og lave renter har betydet medvind på markedet for forældrekøb i 2015.

Der blev købt rekordmange boliger som forældrekøb i 2015.  Foto: Jens Dresling

Flere unge fik i 2015 mulighed for at bosætte sig i en lejlighed købt af deres forældre.

Det blev nemlig rekordår for antallet af forældrekøb, der steg med næsten 4,5 pct. i forhold til 2014.

Det viser nye data fra Home, der systematisk har registreret forældrekøb af lejligheder siden 2011.

Forklaringen på de mange forældrekøb skal findes i den lave rente, vi ser lige nu, mener relationschef i Home, Mads Ellegaard.

»Den lave rente har været en afgørende faktor for den medvind, som markedet for forældrekøb har fået. Det er et konjunkturfølsomt marked, så hvis man som forældre først har styr på sin helårsbolig og privatøkonomi, så begynder man at kigge i retning af forældrekøb,« siger han.

Den lave rente betyder, at forældrene selv sidder bedre i deres egen bolig og har bedre mulighed for at blive kreditgodkendt til et forældrekøb.

Den gennemsnitslige pris på forældrekøb er også steget over de sidste fem år, viser data fra Home. Forældre skal nu hoste op med omkring 1,76 mio. kr. for en lejlighed til deres barn.

Men trods de højere priser, mener Mads Ellegaard ikke, at forældrekøb er en luksusvare, som mange tidligere har formodet. 

»Med den ekstrem lave rente er det faktisk billigt for forældrene, der jo også får en lejeindtægt fra deres barn. Det betyder, at forældre måske kan sidde for omkring 1.000 kr. om måneden - og nogle gange kun et par hundrede kroner,« siger han.

Han fortæller, at selv i løbet af finanskrisen købte forældre boliger til deres børn. Forældrene ser det nemlig som en investering.

»De fleste forældre ser det som noget, de investerer i, og som en god ting at gøre for deres børn. Når der er rift om lejemålene i studiebyerne, så er det her en alternativ løsning. Det er ikke et spekulationsobjekt,« siger Mads Ellegaard.

Data fra Home viser yderligere, at forældrekøb ligger 20 dage kortere på markedet end almindelige ejerlejligheder. Det skyldes ifølge Mads Ellegaard, at de mindre lejligheder, der typisk udgør forældrekøb, er mere eftertragtede og nemmere at blive kreditgodkendt til.

BRANCHENYT
Læs også