Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Realkreditgigant presset til færre fleksauktioner

Internationale krav til realkreditobligationer får nu konsekvenser for danske boligejere.

Om en obligation får topkarakter eller ej afgørende for den pris, som udstedere af obligationer kan opnå og dermed den effektive rente, som boligkunderne skal betale. Foto: AP/Michel Euler

De danske realkreditinstitutter er kommet i klemme mellem dansk fremgangsmåde og internationale krav.

Institutterne har gennem flere år selv løst problemerne med refinansieringen af fleksobligationer ved at sprede auktionerne ud i løbet af året. Men internationale krav betyder nu, at institutterne er nødt til at vende tilbage til færre auktioner.

Det skyldes de såkaldte LCR-regler. Reglerne betyder, at en obligationsserie skal være på over 500 mio. euro (ca. 3,7 mia. kr.), for at den kan få topkarakter. Denne karakter er en forudsætning for en høj kurs.

Hvad er LCR-krav?
  • Nye såkaldte LCR-krav trådte i kraft den 1. oktober i år og opdeler obligationsserier i tre kategorier.
  • Serier skal have en volumen på mindst 500 mio. euro (3,7 mia. kr.) for at være i den bedste kategori - kaldet level 1b. Hvis en bank køber for 100 mio. kr. obligationer, tæller obligationerne med i bankens likviditetsberedskab med 93 mio. kr. - der er med andre ord et fradrag på 7 pct., og det beskedne fradrag gør obligationer fra denne kategori attraktive.
  • Serier med en volumen mellem 250 og 500 mio. euro ender i den næstbedste kategori kaldet 2a. Hvis en bank køber for 100 mio. kr. obligationer fra den kategori, tæller de med i bankens likviditetsberedskab med 85 mio. kr. - der er med andre ord et fradrag på 15 pct. Det gør dem lidt mindre attraktive for bankerne.
  • Serier med en volumen under 250 mio. euro hører til i restgruppen, som kaldes level 3. Hvis en bank køber for 100 mio. kr. i den kategori, tæller de med i bankens likviditetsberedskab med 0 kr. - der er med andre ord et fradrag på 100 pct. Det gør dem lidet attraktive for bankerne.
  • I praksis er det i stor stil bankerne, der køber boligejernes korte fleksobligationer med deres overskudslikviditet. Hvis bankerne mister interessen for en obligationsserie, kan det derfor føre til en mindre efterspørgsel og højere priser (renter).

Danmarks største realkreditinstitut, Nykredit, har netop meddelt, at man begrænser antallet af auktioner over F5-obligationer. Instituttet har fire auktioner om året, men det skal på længere sigt begrænses til to. I første omgang betyder det, at F5-obligationer, der skulle refinansieres til oktober 2021, nu i stedet bliver det den 1. juli.

Nykredit har F5-obligationer for ca. 170 mia. kr.

Tilpasningen vil ske gradvist, men retningen er klar:

»På længere sigt er det planen, at der kun vil ske refinansiering af tilpasningslån 1. januar og 1. juli. Nykredit/Totalkredit vil fortsat opretholde refinansiering af andre produkter på april- og oktober-terminerne,« skriver Nykredit i en fondsbørsmeddelelse.

Hos Nordea Kredit refinansierer man tre gange om året. Her overvejer man også, hvad man kan gøre, men har ikke truffet en beslutning endnu.

Det kan få ganske store konsekvenser, hvis ikke en obligation får topkarakter. Det mærkede Nordea Kredit under auktionen pr. 1. april. Dengang solgte instituttet F5-obligationer for 430 mio. kr.

Da der var tale om en nyåbnet serie, var serien ikke stor nok til, at kunne kunne indgå i investorernes kapitalberedskab som hverken level 1b (ca. 3,8 mia. kr.) eller level 2a (ca, 1,9 mia. kr.

»Vi vurderer, at den forholdvis lille serie betød, at investorerne bød en lidt lavere pris, end hvis serien havde været LCR-compliant, dvs. tilstrækkeligt stor til at kunne tælle med i investorernes likviditetsbuffer,« siger boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

F5-renten landede på 0,93 pct. mod 0,76 pct. i Nykredit og 0,75 pct. i RD. Begge konkurrenterne havde ved den lejlighed F5-obligationer med topkarakter.

BRANCHENYT
Læs også