Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Flere boligejere siger farvel til lån med fast rente

Markant fald i lysten til at binde renten på blot et år.

Der er store udsving, når boligejerne skal vælge boliglån. Lysten til fast forrentede lån er ikke nær så stor som for blot et år siden. Foto: Joachim Adrian

Lysten til at søge i sikkerhed i fast forrentede lån er faldet markant. På blot et år er antallet af fast forrentede lån halveret, viser tal fra to af Danmarks realkreditinstitutter.

I Realkredit Danmark står fast forrentede lån står for ca. 34 pct. af bruttoudlånet. Det er langt fra niveauerne i 2. halvår 2014 og 1.  halvår 2015. I den periode lå fast forrentede lån gennemsnitligt med en bruttoandel på hele 70 pct.

I Nordea Kredit var 34 pct. af alle lånetilbud i 1. kvartal med fast rente. For et år siden var tallet 76 pct.

For et år siden var renten rekordlav, og det 30-årige 2 pct. lån var det dominerende lån. Siden er renten steget markant, men i dag er renten tæt på at være lige så lav som for et år siden. Derfor er det også lidt overraskende, at de fast forrentede lån har tabt terræn til F3- og F5-lånene, og at de helt korte boliglån igen er i spil igen for alvor.

»Danskernes favoritlån er i øjeblikket F3- og F5-lån, som har stået for mere end 40 pct. af bruttoudlånet i 1. kvartal, og den andel har været relativ stabil over de seneste tre kvartaler,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Han tror dog på, at billedet kan ændre sig, hvis den lange rente holder sig så lav som nu.

Årlig ydelse efter skat på lån på 1 mio. kr.:

LåntypeMed afdrag
2,5 pct.46.875
F5-lån41.415
F3-lån40.683

Kilde: Realkredit Danmark

»Hvis renterne holder sig nede på disse niveauer de kommende måneder, er det vores klare forventning, at det 30-årige fast forrentede lån atter vil genindtage pladsen som danskernes favoritlån. Ligeledes vil der være et betydeligt potentiale for konverteringer,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Alene Realkredit Danmark har udestående lån med en rente på 3,5 pct. eller derover for mere end 30 mia. kr. En del boligejere med den type lån vil kunne drage nytte af en konvertering ned i rente.

Også hos Nordea Kredit fylder F3- og F5-lån mere og mere. Her oplevede man dog at få flere fast forrentede lån i 1. kvartal, oplyser boligøkonom Lise Nytoft Bergmann. Andelen er nu 34 pct. Men det er under halvdelen af for et år siden.

»Der er to ting, der kan få boligejere til at vælge et fast forrentet lån – slagtilbud og frygt. Slagtilbudene ser vi, når forskellen mellem den korte og den lange rente er lille. I den situation ser de fast forrentede lån billigere ud, og derfor vælger flere boligejere låntypen til. Frygten kommer derimod til udtryk i perioder, hvor renterne stiger mærkbart. I den situation bliver boligkøberne bange og ønsker derfor en højere sikkerhed mod rentestigninger end i perioder, hvor renten ligger stille,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Udviklingen ændrer ikke ved, at realkreditinstitutterne fortsat advarer mod renteblindhed og opfordrer boligejerne til at sikre sig en lav rente i en længere periode.

Tendensen til renteblindhed bekymrer bl.a. i Realkredit Danmark.

»Vores overordnede rådgivningsbudskab er fortsat, at vi ser de meget lave renter som en rigtig god mulighed for at sikre sig en billig forsikring mod fremtidige rentestigninger. Vi ser da også, at der fortsat er mange boligejere, der netop ønsker en øget tryghed omkring den private økonomi og binder renten for en længere periode,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

BRANCHENYT
Læs også