Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Boligejere på Fyn og i Jylland har noget til gode

Lavt boligudbud kan sætte gang i en positiv spiral, mener Nordea.

Der er stor forskel på, hvordan boligudbuddet udvikler sig i Danmark. Foto: Sanne Vils Axelsen

Mens boligmarkedet i København og Aarhus er glohedt, blæser der anderledes kølige vinde i resten af landet. Men der er formentlig noget godt i vente for boligejere på Fyn og i Jylland, mener Nordea.

Her er boligudbuddet nemlig faldet fra februar til marts, viser Realkreditrådets udbudsstatistik, og det kan udvikle sig til en fordel. Boligudbuddet falder på Fyn og i Jylland, og det lavere udbud kan puste gang i priserne.

»De positive vinde, vi har set i og omkring København, kan meget vel være på vej vestover. Det vil ikke forbløffe, hvis udviklingen fortsætter i den kommende tid, og hvis fynboerne og jyderne kommer ud af 2016 som nogle af de mest tilfredse boligejere,« siger boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

I København er antallet af udbudte ejerboliger steget med 27 pct. det seneste år.

»Normalt burde en stigning af den størrelse få alle alarmklokker til at ringe, men eftersom der er tale om, at antallet af udbudte boliger er steget fra et absurd lavt niveau til et stadig forholdsvist lavt niveau, når bekymringsbarometret ikke op i hverken gul eller rød zone på nuværende tidspunkt,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Hun anser udviklingen for at være sund, da den vil være med til at lægge en dæmper på de voldsomme prisstigninger, der har været de seneste tre til fire år.

I marts var 57.438 udbudte boliger mod 53.978 i februar 2016 og 56.550 året forinden, dvs. i marts 2015.

Men der er stor forskel på, hvor der er fremgang. Det er specielt København, der trækker læsset, men det behøver jyderne og fynboerne altså ikke være kede af, mener Lise Nytoft Bergmann.

Et fald i antallet af udbudte boliger lover normalt godt for den kommende tids prisudvikling på boligmarkedet, mens en stigning gør det modsatte. Det skyldes, at et lavere udbud forrykker styrkeforholdet mellem købere og sælgere i sælgernes favør.

»Den sammenhæng kan jyderne og fynboerne være godt tilfredse med i øjeblikket, eftersom antallet af udbudte boliger falder i alle landsdele vest for hovedstadsområdet,« siger Lise Nytoft Bergmann.

BRANCHENYT
Læs også