Gammel Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Dankort på mobilen bliver en gevinst for dig

Når Dankortet kommer på mobilen, bliver det skilt fra VISA. Det holder butikkernes udgifter til gebyrer og dermed prisen på dine varer nede.

Snart bliver din smartphone det samme som din tegnebog.

I efteråret 2016 får danskerne mulighed for at flytte dankortet over på mobiltelefonen, så det bliver lige så nemt at betale med mobilen som med et kontaktløst dankort.

Den digitale tegnebog
  • Nets vurderer, at der vil være udstedt mere end tre millioner kort til mobilen om fire år, og at op mod halvdelen af alle betalinger i danske butikker vil blive foretaget via en mobiltelefon.
  • I den digitale tegnebog kan man også have sit Rejsekort, benzinkort og diverse bonuskort foruden sine betalingskort.
  • Mobilbetaling har været afprøvet i Japan i mange år. JCB, som Nets har indgået aftale med, er et større kreditkortselskab end eksempelvis American Express.
Kilde: Henning N. Jensen, Nets

I processen med at flytte dankortet ned på mobilen, bliver kortet skilt fra VISA, som det i mange år har været gift med.

Nets, som ejer dankortet, har nemlig fravalgt VISAs mobilteknologi og har i stedet kastet sig i armene på den japanske kreditkortudsteder JCB.

- Det betyder, at forbrugerne fortsat kan bruge deres fysiske VISA/dankort-plastikkort, men hvis man vil have dankortet ned på mobilen, vil bankerne i fremtiden udstede et "rent" dankort til den digitale tegnebog, siger Henning N. Jensen, betalingskortekspert og seniorpartner i PlusCON.

Det er en glædelig nyhed for forbrugerne, at dankortet bliver skilt fra den amerikanske kreditkortudsteder VISA, mener Troels Hauer Holmberg, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk.

- Forbrugerne har en klar interesse i, at så mange betalinger som muligt går gennem dankortsystemet, fordi de internationale betalingskort er meget dyrere, siger Troels Hauer Holmberg.

Når en kunde betaler med et internationalt betalingskort i en dansk butik, koster det flere penge i gebyrer for butikkerne, end når man betaler med dankortet.

Butikkerne må ikke sende regningen for gebyrerne videre til forbrugerne, men det sker alligevel indirekte. Hvis butikkernes omkostninger stiger, stiger priserne på varerne også.

- Forbrugerne bliver ikke selv opkrævet gebyr for at bruge internationale betalingskort, men butikkerne skal betale et gebyr, som bliver lagt over på varepriserne. Så på lang sigt betaler forbrugerne regningen, siger Troels Hauer Holmberg fra Forbrugerrådet Tænk.

- Derfor er det billigere for både butikkerne og forbrugerne, at flere fremover vil betale med et "rent" dankort via mobilen, siger han.

Og det er ikke kun på mobilen, danskerne får mulighed for at vælge at betale med et "rent" dankort.

Til juni træder nye regler i kraft, som betyder, at når danskerne betaler med deres fysiske VISA/dankort-plastikkort i butikkerne, skal de vælge om betalingen skal ske gennem dankortsystemet eller VISA-systemet. Når man står ved terminalen i butikken, vælger man altså selv, om man trykker på dankortknappen eller VISA-knappen.

- Vælger man dankortknappen er det billigst for butikken og for forbrugerne, og vælger man VISA-knappen er det dyrest, siger Troels Hauer Holmberg.

Når man rejser til udlandet, skal man dog stadig have sit fysiske VISA/dankort-plastikkort med. De færreste lande har endnu indført mobilbetaling.

- Danmark er langt foran andre lande, når det kommer til mobilbetaling, så danskerne vil næppe kunne bruge mobilen til at betale med i udlandet de næste år. Derfor skal vi fortsat have vores fysiske VISA/dankort med på ferie, siger Henning N. Jensen fra PlusCON.

Læs også