Gammel Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Dit gamle ur kan være mange penge værd

Du går ikke selv med dit konfirmationsur længere, men det er der måske andre, der vil betale flere tusinde kroner for at få lov til.

At gå med armbåndsur er erindringsdesign i sig selv i dag, da alle kan holde sig orienteret om tiden via en telefon. Foto: Carsten Andreasen

Der findes mange kostbare ure rundt om i de danske hjem, som ligger og samler støv i stedet for at sidde rundt om et håndled.

Fakta
Værd at vide om brugte ure:
  • Har du stadig den originale emballage, kvittering og garantibevis, øger det altid urets værdi. Det giver en historie og en affektionsværdi, som samlere kan have interesse i.
  • Uret skal helst være funktionelt. Hvis det er så gammelt, at der ikke længere fremstilles reservedele til det, falder videresalgsværdien som regel.
  • Herreure er mere værd end dameure. Det skyldes, at der generelt er flere mandlige købere og samlere af kostbare armbåndsure.
  • Generelt er brugte ure af schweiziske fabrikanter de mest kostbare og skal helst være mekaniske.
Det kan eksempelvis være gamle arvestykker, som rent faktisk kan indbringe mange penge, hvis de ikke nødvendigvis skal blive i familien, fortæller Per Henriksen, ejer af butikken "Franz Jaeger & Me" i København, der har specialiseret sig i at videresælge vintage mærkeure.

- Selvfølgelig er der mange folk, der har fine ure liggende, som kan være sjove for de rette samlere, og som har noget værdi af en eller anden art, siger Per Henriksen.

Det er dog langt fra alle ure, der er mange penge værd, bare fordi de er gamle.

Men de fleste specialister og auktionshuse vil med glæde vurdere din bedstefars armbåndsur gratis, inden du beslutter dig for, om du overhovedet vil sælge det.

- Det vigtigste for prisen er naturligvis fabrikant og urets stand, forklarer Kristan Haagen, vurderingssagkyndig i armbåndsure hos Bruun Rasmussen.

- Jeg forventer ikke, at folk på forhånd er eksperter med indgående viden, når de indleverer et ur til vurdering hos os. Men det er det, auktionshusene er til for. Nemlig at fortælle folk om deres ur er noget værd eller ej. Og der ser vi altså nogle folk, der får sig en yderst positiv overraskelse, når de finder ud af, hvad deres gamle ur i virkeligheden er værd, siger Kristian Haagen.

Kristian Haagen har skrevet seks bøger om armbåndsure, og siden 2008 har han vurderet og solgt ure for millioner af kroner for Bruun Rasmussen Kunstauktioner.

De helt store, kendte navne som Rolex, Patek Philippe og Omega ender som regel altid i kostbare hammerslag, men der findes også en lang række andre mærker som Movado, Zodiac og Certina, der kan indbringe pæne summer.

- Hvis der er en god historie bag uret, og har man den originale æske, den originale købskvittering og garantibevis, så bliver det selvfølgelig sjovere og mere interessant for en samler, understreger Per Henriksen fra "Franz Jaeger & Me".

Er urets mærke eller stand i sig selv ikke nok til at sikre en økonomisk gevinst ved videresalg, så kan armbåndsurets materiale til gengæld være det.

- Hvis folk kommer ind med et gammelt guldur, der som ur ikke er så meget værd, så råder vi ofte ejeren til i stedet at smelte det om, fordi det kan indbringe flere penge som guld end som ur, siger Kristian Haagen.

Mærket og urets stand er som regel det vigtigste med hensyn til urets værdi. Disse oplysninger kan oftest findes på nettet ved at finde eksempler på samme fabrikant og model.

Læs også