Gammel Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

De fede auktionskup er kun et hammerslag væk

Første, anden - solgt! Der er mange muligheder for gøre en god handel på netauktioner. Her er de gode tips til at komme i gang.

Hvis du nogensinde har været på fiskeauktion, så glemmer du det aldrig.

Dels er der duften. Og så er der auktionarius, der snakker så hurtigt, at du virkeligt skal spidse ørerne for at følge med.

De fysiske fiskeauktioner findes stadig, men hvis du har lyst til at afgive bud på mere end bare friskfangede rødspætter, så er der et hav af muligheder.

Det vrimler nemlig med onlineauktioner, hvor du kan byde på snart sagt alt, hvad hjertet kan begære - heste, biler, tøj, rejser, koncerter og kunst.

- Det er altid en god idé at følge med løbende på tværs af de varekategorier, der interesserer dig allermest. For så får du et indblik i tendenserne og prisudviklingen. Men prøv også at kigge rundt om hjørnet. Du kan blive fristet af alt fra et kunstværk af en upcoming kunstner til et vildt ryatæppe, siger administrerende direktør i auktionshuset Lauritz.com, Mette Rode Sandstrøm, til Ritzau Fokus.

Er du ny, skal du først oprettes med dine person- og kortoplysninger på auktionens hjemmeside.

Når du så har fundet den ting, du vil byde på, er du klar til at lade dit bud falde.

Tre do's and don't's:
  • 1) Køb med hjertet, så vil du opleve daglig glæde og inspiration ved de ting, du omgiver dig med.
  • 2) Hold øje med markedet og hammerslagene.
  • 3) Beslut dig for, hvor meget du vil byde på forhånd. Man bliver let grebet af stemningen.
Kilde: Lauritz.com

Du kan hele tiden se, hvad det næste bud er, hvor meget du skal forhøje buddet med for at komme i top, og hvor længe der er tilbage af auktionen.

Du kan beslutte dig for et maks-bud på den ting, du er interesseret i. Reelt betyder det, at computeren automatisk afgiver bud, hver gang en anden byder over dig, indtil auktionen er slut, eller prisen bliver højere end dit maks-bud.

På nogle auktioner skal du byde i faste prisintervaller. I andre kan du overbyde seneste bud med ganske få kroner.

Men husk: Når buddet er sendt, så fanger bordet.

Men hvad så med sikkerheden? For du kan jo ikke kigge sælger dybt i øjnene som på det gode, gamle loppemarked.

Her lyder rådet: Tjek andre brugeres erfaringer med den pågældende person. På de fleste onlineauktioner kan man bedømme sælgere og på den måde give gode råd og eventuelle advarsler videre.

Og endelig så er der jo prisen: Scoop eller bare en okay handel?

- Alle varer på online auktion er ved indleveringen blevet vurderet objektivt af vurderingseksperter. Men det er jo kun dig og dem, du byder imod, der afgør, hvor hammerslaget lander. Vurderingen er kun en indikation, så du kan få en fornemmelse for, hvor varens normale markedspris på auktion er, forklarer direktøren fra Lauritz.com.

Netop nu er det faktisk særdeles trendy at shoppe på auktioner.

- For det første handler det jo om, at det er fedt at gøre en god handel. Og det kan man virkelig på auktionerne. Der er mange af dem, hvilket indikerer, at forbrugerne har tillid til konceptet og føler, at de får noget ud af det. Samtidig passer hele fænomenet "C2C" (Customer to Customer, red.) enormt godt ind i tidsånden, hvor bæredygtighed, genbrug og deleøkonomi jo også er kæmpestort, siger Mai Thomsen, der er forbruger- og detailhandelsekspert.

På hjemmesiderne under-hammeren.dk og forbrugerportalen.dk kan du skyde genvej til de knap 30 registrerede sites med auktioner - for eksempel eBay, QXL, Lauritz.com, Trendsales og Odendo.

Læs også