Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Ekspert: Bolighandlende bør vente på nye vurderinger

Ejendomsvurderingerne vil helt sikkert stige i hovedstadsområdet og måske falde i provinsen.

Nye ejendomsvurderinger vil betyde højere vurderinger i København, er økonomer nærmest overbeviste om. Foto: Colourbox

Står du over for at skulle købe eller sælge et hus i eller omkring hovedstaden i den meget nære fremtid, kan der være grund til lige at tænke sig om et par uger endnu.

Mange boliger er vurderet forkert
 • Boligejerne betaler to typer af skat af fast ejendom: Ejendomsværdiskat til staten og ejendomsskat, også kaldet grundskyld til kommunen.
 • Skatterne beregnes med udgangspunkt i de offentlige ejendomsvurderinger.
 • Ejendomsværdiskatten er en procent af ejendomsværdien op til 3.040.000 kroner og tre procent af resten, hvis ejendomsværdien er højere. I praksis er det ganske få boligejere, der betaler skat af den aktuelle værdi. Ejendomsværdiskatten har nemlig været fastfrosset i kroner og øre siden 2002.
 • Grundskylden er derimod kun underlagt et skatteloft, og det betyder, at den kan stige med en af Folketinget fastsat procentsats hvert år.
 • Frem til 2002 blev de offentlige ejendomsvurderinger foretaget af lokale vurderingsnævn.
 • Herefter blev opgaven overtaget af Skat.
 • Rigsrevisionen konkluderede i august 2013, at Skat og Skatteministeriets havde forvaltet området "meget kritisabelt."
  - Alle borgere og virksomheder er dermed ikke sikre på at få en lige og fair behandling, skrev Rigsrevisionen.
 • I 2011 var Skats vurdering af tre ud af fire parcelhuse ude af trit med de priser, husene blev handlet til.
 • Der er risiko for, at nogle betaler for meget i ejendomsskat, mens andre betaler for lidt, konstaterede Rigsrevisionen.
 • På grund af problemerne blev ejendomsvurderingen i 2013 suspenderet. Vurderingen fra 2011 er dermed den seneste, der er foretaget. Selv om den altså også rammer meget ved siden af.
Kilder: Skat, Rigsrevisionen
Et nyt system for ejendomsvurderinger er nemlig undervejs, og det kan få stor betydning for, hvor meget skat man vil skulle betale af en given bolig.

Særligt i hovedstadsområdet er eksperterne enige om, at det nærmest er sikkert, at ejendommene vil blive vurderet højere.

- Jeg ville vente. Men kun hvis jeg var inde i København, siger Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videnscenter.

- Det er lidt en gambling. Det kan reelt godt ende med, at det bliver valg, og hvad så? Det kan også ende i et forlig, hvor der reelt ikke bliver afsat så meget til boligejerne, siger han.

Han kalder det "bombesikkert", at det nye system vil sætte vurderingen op i København, og det vil sætte vurderingen ned i provinsen, relativt set.

Det vil alt andet lige betyde højere skatter i hovedstadsområdet - og muligvis Aarhus - mens indbyggere i provinsen kan se frem til nogenlunde uændret eller måske ligefrem faldende skat.

Men der er ikke tale om en "alt andet lige"-situation, understreger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea.

Samtidig med at parcelhusdanmark venter i spænding på, hvad der skal ske med boligskatterne, har statsminister Lars Løkke Rasmussen nemlig skudt gang i omfattende forhandlinger om dansk økonomi frem til 2025.

- Vores råd her og nu er, at folk slår koldt vand i blodet. Før vi kommer frem til, hvordan den samlede pakke ser ud, er der ingen grund til at begynde at overveje, hvad der skal ske med ens ejendom, siger Lise Nytoft Bergmann.

Hun har et ønske til politikerne: Et stabilt system, hvor boligejerne kan planlægge efter, hvordan skatterne er.

Lars Løkke Rasmussen har flere gange understreget, at regeringen ikke har planer om at øge de samlede boligskatter. Og regeringen har en ambition om, at folk skal blive boende i de huse, de har købt.

Samtidig har regeringen ikke lagt op til at videreføre skattestoppet på ejendomsværdiskatten.

Regeringen har afsat en reserve på 24 milliarder til tryghed for boligejerne. Af dem skal otte til ni milliarder gå til boligejere, der har betalt for meget i skat de senere år. Men det står ikke klart, hvordan resten skal fordeles.

BRANCHENYT
Læs også