Gammel Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Forældrekøb er ikke kun for eliten

Nykredit og Boligsiden har regnet på, hvad der skal til, for at man kan gøre et forældrekøb.

Det er ikke kun en bugnende lønpose, der er afgørende for, om man kan gøre et forældrekøb. Fast ejendom samt et sundt rådighedsbeløb og forbrugsmønster er vigtige faktorer, siger Nykredit.

Når ungerne er klar til at flyve fra reden og sætte kursen mod nærmeste studieby, står mange forældre klar til at hjælpe dem ind på det hårdt prøvede boligmarked med en økonomisk håndsrækning.

Forældrekøb er ganske vist udskældt fra flere kanter, og både Socialdemokratiet, SF, Dansk Folkeparti og Enhedslisten er fortalere for at ændre eller sløjfe ordningen for at skabe mere lige vilkår for de mange boligsøgende.

Men mens man venter på, at det sker, kan man regne på, om der overhovedet er råd til at købe børnene et tag over hovedet. Spørger man boligøkonom hos Nykredit, Mira Lie Nielsen, behøver man ikke sidde i direktørstolen med en tilsvarende løncheck for at springe ud i forældrekøb.

En gennemgang af kundedata, som Nykredit har lavet for Boligsiden.dk, viser, at over 45 pct. af de husstande, der har en ejerlejlighed, hvor ejeren ikke selv bor, er en type husstande, hvor indkomsten svarer til en beskæftigelse som håndværker, sygeplejerske eller lærer.

»Man har nogle gange kunnet få det indtryk, at forældrekøb udelukkende er forbeholdt en lille meget højtlønnet del af befolkningen. Sandheden er mere nuanceret,« siger Mira Lie Nielsen.

Tendensen viser da også, at flere har bevæget sig ind på forældrekøbsmarkedet. Ifølge Homes statistikker lå antallet af forældrekøb i 2015 ca. 50 pct. over niveauet i 2011. Dog er tendensen nedadgående i 2016.

Hvad skal der til?

Nykredit giver fem tommelfingerregler til godkendelse af et forældrekøb:

  • Forældrekøbere har typisk en vis friværdi i ”barndomshjemmet”. Friværdien kan være oparbejdet via en længere årrække med afdrag på lån eller stigende boligpriser i forældrenes bopælsområde.
  • Forældrenes indkomst, gæld og forbrugsforhold skal give et vist rådighedsbeløb når alle faste udgifter er fratrukket.
  • Et forholdsvist sikkert og stabilt indtægtsgrundlag er en afgørende forudsætning for at kunne godkendes til at købe endnu en bolig.
  • Den samlede gæld efter finansiering og køb af lejligheden må som hovedregel ikke overstige 4 gange forældrenes samlede indkomst før skat.
  • Forældrenes forbrugsmønster skal svare til indkomsten. Det vil sige ingen overtræk og gerne løbende opsparing. Det sker, at familier får afslag trods et rådighedsbeløb, der ligger over gennemsnittets, men hvor historikken viser, at de hver måned forbruger alt, de får ind på kontoen.

Kilde: Nykredit

Mira Lie Nielsen giver et eksempel på et forældrepar bestående af en jordmoder og en selvstændig tømrer, der har fået godkendt forældrekøb til en toværelseslejlighed til 1,6 mio. kr. i København. Købet kunne finansieres med et F5 lån. Du kan se hele regnestykket i bunden af denne artikel.

Men selv hvis man når så langt, kan det være en udfordring at finde den rigtige bolig. Ifølge Boligsiden.dk er der lige nu 144 ejerlejligheder til salg til 1,6 mio. kr. eller derunder i København, mens Aarhus har 122 ledige ejerlejligheder i det prisniveau.

Skal man finde sig en rumbo - og dermed en større lejllighed - for at slå huslejen midtover, bliver det sværere endnu. Mens Aarhus har 26 ejerlejlighed med tre eller fire værelser, findes der lige nu kun tre lejligheder med tre værelser inden for budgettet i København.

Eksempel på forældrekøb  
Indkomst (mor) pr. måned 33.333
Indkomst (far) pr. måned 37.500
Børne- og ungeydelse 667
Samlet indtægtsgrundlag 71.500
Lejeindtægt forældrekøb 7.000
Nyt indtægtsgrundlag 78.500
Nuværende formue  
Ejendomsværdi 3.000.000
Restgæld -1.900.000
Friværdi 1.000.000
Biler 242.000
Billån -173.000
Ny lejlighed  
Kontantpris 1.600.000
Nyt ejerskiftelån 1.280.000
Tillægslån i huset 350.000
Ny samlet gæld  
Eksisterende lån 1.900.000
Nyt ejerskiftelån 1.280.000
Tillægslån i huset 350.000
Eksisterende billån -173.000
I alt 3.703.000
Kilde: Nykredit  
Læs også