Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING
0

Hver dag tjente Thomas Clausen 12.500 kr. på vin

Jeg er ligeglad med, hvordan en vin smager. Bare den er penge værd, lyder det fra Thomas Clausen.

Thomas Clausen er vinmægler og tjener godt på det. Foto: Sofia Busk

Efter udgivelsen af denne artikel er det kommet frem, at tallene fra Fine Wine Invests regnskab ikke var korrekte. Finans beklager fejlen.

Hvis du har en gammel Bordeaux-vin liggende derhjemme, er det måske nu, du skal slå til.

I hvert fald hvis du har tænkt dig at tjene penge på vinen frem for at drikke den.

Der findes nemlig et indeks for de 100 mest handlede vine i verden, og det indeks steg med 25 pct. i 2016. Med andre ord; prisen på bestemte vine steg ganske betragteligt sidste år.

En af de personer, der har nydt særdeles godt af prisstigningen på de mest handlede vine, er vinmægleren Thomas Clausen.

Hans firma Fine Wine Invest har for nylig præsenteret sit første årsregnskab, og det bød på et overskud efter skat på 4,6 mio. kr. Det svarer til, at Fine Wine Invest i gennemsnit tjente omkring 12.500 kr. om dagen på vin i seneste regnskabsår.

»Jeg er meget tilfreds med året, der lige er gået. Da vi begyndte Fine Wine Invest, var det kun Hr. og Fru Hansen, der brugte os, men nu bliver kunderne større og større. Nogle kunder beder mig om at investere op mod én mio. kr. i vine for dem,« lyder det fra Thomas Clausen, der ejer størstedelen af aktierne i Fine Wine Invest og er blandt de omkring 450 personer, som har licens til at handle på vinbørsen Liv-ex i London.

Fine Wine Invests overskud på 4,6 mio. kr. kommer ikke alene fra vininvestering, men også fra andre forretningsområder, som har med vin at gøre.

Dog ligger hovedfokus på vininvestering, og det fungerer sådan, at kunder kontakter Thomas Clausen om, at de gerne vil investere i vin, hvorefter Fine Wine Invest forvalter investeringen.

Fine Wine Invest opbevarer ikke selv de vine, som de investerer i på vegne af kunder. De bliver i stedet opbevaret i London, og når vinen er solgt, tager Fine Wine Invest 10 pct. af det eventuelle overskud på handlen.

»Vi ser på vin som en aktie. Det giver mange os kritik for, fordi de mener, at man skal huske at nyde vin. Men jeg har ikke forstand på, om en vin smager godt, og jeg er faktisk også ligeglad med det. Bare vinen er penge værd,« siger Thomas Clausen, der fortæller, at Fine Wine Invest primært handler vine fra Bordeaux, Bourgogne og Champagne.

Han forklarer, at 85 pct. af Fine Wine Invests kunder også handler aktier. For dem handler det ikke om vin, men derimod om penge, som Thomas Clausen formulerer det.

Han har kunder fra USA, Kina og andre steder i verden. For nylig købte han en flaske Le Pin-vin fra 2007 for 10.000 pund, svarende til omkring 86.000 kr., på vegne af en kunde. Få dage efter var Bordeaux-vinen solgt igen til knap 19.000 pund, svarende til 163.000 kr.

Thomas Clausen kan også berette om, at Fine Wine Invest købte en vinkælder på Sjælland til 1,4 mio. kr., hvorefter virksomheden solgte vinene fra kælderen videre til omkring to mio. kr.

»Rigtigt mange danskere har vin liggende, som de aldrig får drukket. Så kan man ligeså godt tjene penge på de vine, og det kan komme til at ske, hvis man sælger dem de rigtige steder,« siger vinmægleren.

Vinbørsen i London har åbent 24 timer i døgnet og omsætter årligt for mange hundrede mio. pund. Så det er ikke at sige for meget at kalde investering i vin for big business, og det er Fine Wine Invest altså i gang med at lukrere på.

Men hvad var det, der gjorde, at vinindekset steg med 25 pct. i 2016?

»Under finanskrisen var der mange kunder, som smuttede fra vinmarkedet, og det fik markedet til at falde. Men nu er de kunder kommet tilbage igen, og det har fået markedet til at stige. Samtidig spiller pundet også ind, for når det falder, bliver det bedre at investere i vin, der handles i pund,« siger Thomas Clausen.

BRANCHENYT
Læs også