Gammel Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Nu sælges der sommerhuse igen, men med rabat

Det er blevet lettere at sælge sommerhuse igen.

Der er over 14.000 sommerhuse og sommerhusgrunde til salg, men der er kommet gang i handlen igen. Foto: Morten Langkilde Foto: Morten Langkilde

Der er en god og en dårlig nyhed for sommerhusejerne. Den gode: Der er kommet gang i handlen igen. Den dårlige: Sommerhusene bliver kun solgt med rabat.

I gennemsnit ender salgsprisen 11,9 pct. under første udbudspris svarende til et prisnedslag på 160.000 kr. for et typisk sommerhus på 85 kvm. Til sammenligning er priskløften kun på 6,8 pct. for parcelhuse og 3,4 pct. for ejerlejligheder.

Rabatterne er en naturlig konsekvens af meget stort udbud, mener cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig. Ifølge Boligsiden.dk er der aktuelt over 14.000 sommerhuse og sommersgrunde til salg.

»Det store udbud af sommerhuse er med til at øge købernes forhandlingsstyrke. Vi ser også, at sommerhusejerne gennemsnitligt set må lave de største prisnedslag før et salg af boligen finder sted,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Samlet set blev der solgt næsten 60 pct. flere sommerhuse i 2016 set i forhold til bunden tilbage i 2011.

»Trods et marginalt fald i antallet af solgte sommerhuse i 2016 sammenlignet med 2015, så befinder vi os stadig på et niveau lidt over gennemsnittet for perioden 2004-2016 set under ét,« mener Christian Hilligsøe Heinig.

Han betegner sommerhusene som boligmarkedets sorte får rent prismæssigt. Derfor er det glædeligt, at der er kommet gang i salget.

»Der er ingen tvivl om, at sommerhusmarkedet har været i betydelig bedring i de senere år, men at det store udbud af sommerhuse til salg stadig virker som en bremse på prisudviklingen.«

Sommerhuspriserne steg med 1,6 pct. i 2016 i henhold til boligsidens markedsindeks. Til sammenligning steg huspriserne med 4,8 pct., mens priserne på ejerlejligheder steg med 8,3 pct.

Der er dog stor forskel på, hvor stor rabat sommerhusejerne må give. I Region Hovedstaden slipper man med det mindste nedslag. Her er det gennemsnitlige nedslag fra første udbudspris på 9,3 pct., mens det topper på 15,3 pct. i Region Nordjylland. Sommerhusmarkedet i det nordsjællandske har nydt godt af, at priserne på boliger i København er steget kraftigt senere år.

»Typisk ved vi, at potentielle sommerhuskøbere jagter et sommerhus inden for en overskuelig køreafstand, og samtidig har boligejere i København kunne udnytte noget af de senere års friværdistigninger til køb af sommerhus,« Christian Hilligsøe Heinig.

De faktiske salgstider på sommerhusmarkedet er da også lavest i Region Hovedstaden med en gennemsnitlig salgstid på 225 dage mod 293 dage på landsplan. Den gennemsnitlige salgstid topper i Region Syddanmark på 373 dage, mens Nordjylland følger efter med 335 dage.

Læs også