Gammel Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Det kan blive en god forretning at købe bolig til mor og far

Forældrekøb er populære, men der kan også være en idé i at lade børnene købe til forældrene.

Forældrekøb har aldrig været mere populære end nu, men der er også fordele ved, at voksne børn kan købe bolig til deres forældre. Foto: Henrik Kastenskov Arkivfoto: Henrik Kastenskov

Hvis far og mor har svært ved at finde den rigtige bolig, ikke har råd til drømmeboligen, eller du bare har behov for at være i nærheden af dem, så kan det lade sig gøre at betale sig fra det. For det er ikke kun forældre, der kan købe lejlighed til børnene. Det omvendte kan også lade sig gøre, og det kan ligesom almindelige forældrekøb være en fornuftig forretning.

Afkastet hjælpes godt på vej af markante skattefordele samt den kendsgerning, at der ikke skal betales ejendomsværdiskat. Det sidste betyder meget for økonomien, da den gennemsnitlige ejendomsværdiskat er 11.000 kr.

Den største risiko er, at boligen falder markant i værdi den dag, den skal sælges.

»Skattesystemet gør det lukrativt at foretage et forældrekøb, uanset om der er tale om et almindeligt et af slagsen eller et omvendt, hvor et voksent barn køber bolig til sine forældre. Der er en del udgifter, der kan trækkes fra i topskatten i forbindelse med et forældrekøb, som der ikke er fradragsret for, hvis man selv ejer boligen. Dertil kommer et højere fradrag for renteudgifter,« siger boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

Fænomenet er ikke så udbredt endnu, men der kommer flere og flere af den type handler, fortæller relationschef i Home, Mads Ellegaard. Han sætter forsigtigt tallet til at ligge mellem 300 og 1.000 på et år, men tror, vi får flere.

»Der er en stigende tendens. De omvendte forældrekøb kommer typisk i forbindelse med, at den ene forælder går bort. Den store babyboom-generation fra krigstiden er på vej ud af arbejdsmarkedet og generationens størrelse kombineret med boligmarkedets udvikling vil alt andet lige medføre, at vi kommer til at se en stigende tendens i de kommende år,« mener Mads Ellegaard.

Det mest typiske omvendte forældrekøb er det, hvor børnene overtager barndomshjemmet og lader forældrene blive boende som lejere.

Jan Nordmann, kommunikationschef, EDC

Hos konkurrenten, EDC, oplever man også omvendte forældrekøb, men sjældent ifølge kommunikationschef Jan Nordmann.

»Det mest typiske omvendte forældrekøb er det, hvor børnene overtager barndomshjemmet og lader forældrene blive boende som lejere. Der kan være nogle skattemæssige pointer heri, ligesom forældrene kan opnå boligstøtte,« fortæller Jan Nordmann.

Nordea Kredit har regnet på, hvilke økonomiske konsekvenser det har at foretage et omvendt forældrekøb. Der er tale om gennemsnitseksempler, der skal tages med et forbehold. Rådet er altid at tage en revisor med på råd.

Udgangspunktet er et hus til 2 mio. kr., som det voksne barn køber og lejer ud til sine forældre. Købet finansieres med et fast forrentet realkreditlån uden afdrag. I det tilfælde ligger den månedlige renteudgift på 6.350 kr.

Det voksne barn låner 1.600.000 kr. i det nyindkøbte hus og de sidste 400.000 kr. i friværdien i sin egen bolig. Dertil kommer en grundskyld på ca. 1.000 kr. om måneden, som kan variere fra landsdel til landsdel og en estimeret udgift til vedligeholdelse på yderligere 1.000 kr.

 
Fast rente Flekslån
Huslejeindtægt 7.000 7.000
Renteudgift -6.350 -3.420
Grundskyld -1.000 -1.000
Vedligeholdelse -1.000 -1.000
Skattemæssigt underskud -1.350 -1.580
Fradrag(+)/skat overskud (-) +761 -891
Mdl. udgift (-)/Mdl. indtægt (+) -589 +689

Kilde: Nordea Kredit

Sættes huslejen nu til 7.000 kr. om måneden, giver det et skattemæssigt underskud på 1.350 kr. og en samlet udgift på 589 kr. om måneden, såfremt det voksne barn betaler topskat, hvis der er tale om et fast forrentet lån uden afdrag.

Hvis man vælger et flekslån, får man faktisk et regulært overskud på 689 kr.

»Det omvendte forældrekøb behøver ikke koste en formue. Faktisk kan det voksne barn ligefrem få et overskud på købet, hvis det vælger en variabelt forrentet realkreditlån, men i det tilfælde står det voksne barn også med risikoen for, at renten og derved udgifterne til det omvendte forældrekøb bliver højere end først budgetteret,« siger Lise Nytoft Bergmann.

I eksemplet er der taget udgangspunkt i en husleje på 7.000 kr. For nogle seniorer vil det være et stort beløb. I det tilfælde kan man overveje at sætte huslejen lavere, men man bør være opmærksom på, at hvis huslejen sættes for lavt, vil både barn og forældre blive skattepligtige af ”gaven”. Ønsker barnet at give sine forældre en pengegave, skal det ske uafhængigt af den løbende husleje.

Fordelen for forældrene ved det omvendte forældrekøb er, at de får mulighed for at bo det sted, de selv ønsker. Er der tale om, at forældrene allerede er boligejere, kan fordelen være, at forældrene får frigivet hele deres friværdi.

Læs også