Gammel Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Boligsælgere må skære mere i prisen

Prisforhandling og afslag er stadig en naturlig del af bolighandel i dag.

Der er gang i boligsalget, men de færreste boliger sælges uden et prisafslag. Foto: Michael Hansen.

Boligsælgere må skære mere i prisen for at få solgt. Siden oktober sidste år er nedslagene pr. kvm steget over 10 pct. på landsplan, viser nye tal fra Boligsidens markedsindeks.

I oktober måtte sælgere af villaer eller rækkehuse give et gennemsnitligt afslag på 513 kr. pr. kvm. I januar i år er afslaget steget til 567 kr. Samme tendens ses i København, hvor afslaget i samme periode er steget fra 713 kr. til 819 kr. pr. kvm. Her er der tale om en stigning på næsten 15 pct.

Samlet set steg afslagene i 2016 med 1 mia. kr. til 5,4 mia. De større afslag skal ses i sammenhæng med, at prisniveauet også er steget i løbet af 2016.

Så store nedslag er der givet på lejligheder, sommerhuse, villaer og rækkehuse:

År 2011 2012 2013 2014 2015 2016
Mia. kr. 5,3 5,8 5,2 5,4 4,4 5,4

Kilde: Boligsiden.dk

Det glædelige for sælgerne er, at antallet af boliger, der handles med nedslag, er faldet siden finanskrisen, og selv om markedet de seneste par år fået det markant bedre, er afslag stadig en del af en bolighandel.

Og det er sælgerne med på, mener man i ejendomsmæglerkæden Home. Sælgerne ved godt, at et lille prisnedslag falder i god jord hos køberne.

»Der er dog sket en udvikling i markedet det seneste års tid, så det i mindre grad er købers marked. I takt med at liggetiden falder, falder størrelsen på afslaget også. Mange af de boliger, vi sælger, er nyheder, og det betyder, at afslagene bliver mindre,« siger relationschef i Home, Mads Ellegaard, til Boligsiden.

Nye tal: Boligmarkedet er i slæbegear

»Kunderne er begyndt at spørge høfligt til, om de må byde, hvor de tidligere bare kom med et bud under prisen, og det indikerer meget godt, at de fornemmer, at aktivitetsniveauet er stort, og at huset eller lejligheden kan blive solgt for næsen af dem,« lyder det fra Mads Ellegaard.

Han opfordrer køberne til at være realistiske og ikke eksempelvis gå ud fra, at prisen automatisk kan forhandles ned til nærmeste 100.000 kr. Oftest kommer man længst med en mere præcis forhandling, hvor købers konkrete ønsker afspejles i prisen til for eksempel udskiftning af dårlige vinduer eller et gammelt køkken.

Beløbet er dermed konkret bundet op på det, køber ser som et kommende kontantbehov mere end en holdning til, om prisen er i trit med markedet.

Læs også