Gammel Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Du sparer markant mindre ved at bo i provinsen end førhen

Men det kan være på vej til at ændre sig.

De månedlige besparelser ved at flytte væk fra de store byer er blevet meget mindre de sidste 10 år. Foto: Martin Lehmann. Foto: Martin Lehmann

Det er almindeligt kendt, at du kan spare en masse penge hver måned ved at bo i provinsen frem for i storbyerne.

Men faktisk er forskellen i de månedlige udgifter til boligskatter og lån mellem at bo i storbyer og provinsen blevet markant mindre siden 2007.

I 2007 kostede det 4.200 kr. mere om måneden, når man ser bort fra afdrag, at bo i et hus på 140 kvadratmeter i Aarhus sammenlignet med et tilsvarende i Vejle. I dag koster det kun 2.600 kr. mere at bo i Aarhus end i Vejle. Det er til trods for, at huspriserne i Aarhus er steget mere, end de er i Vejle.

»Mange har en tendens til kun at fokusere på, hvad der står på til-salg-skiltet, men det afgørende for, om man kan få økonomien til at hænge sammen som boligejer, er altså, hvad det koster om måneden. De seneste års rentefald har betydet, at man får langt mere for pengene i dag end for 10 år siden,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank.

I Aarhus er gennemsnitsprisen på et enfamilieshus steget fra 2,7 mio. kr. i 2007 til 2,8 mio. kr. i 2016, mens de i Vejle er faldet fra 1,65 mio. kr. til 1,5 mio. kr. i samme periode.

Den primære årsag til de lavere besparelser findes i de lave renter, der har præget de seneste mange år. Derfor vil en eventuel rentestigning også øge de månedlige udgifter mere i de dyre områder end de billige, da man vil have lånt flere penge til boligkøbet.

»Eksempelvis vil en stigning i renten på 2 pct.-point betyde, at besparelsen i kroner og øre ved at flytte i hus i Vejle frem for i Aarhus vokser fra 2.600 kr. om måneden til 4.000 kr.,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

De store boligmarkeder, hvor priserne i forvejen er høje, er altså markant mere sårbare over for rentestigninger, og det kan få flere til at rykke til de mindre byer, fordi de ikke har plads i budgettet til de højere månedlige udgifter.

»Hvis/når renten stiger, så vil der være færre, der har råd til at bo i de dyre områder, og der vil være rigtigt mange flere penge at spare ved at flytte ud til provinsen,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Læs også