Gammel Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Kommunalt ansatte steg mest i løn sidste år

2,4 procent steg den gennemsnitlige kommunalt ansatte, og det er mere end den lønstigning, som privatansatte opnåede og de 1,3 procent ekstra, man fik i lønposen som ansat i staten.

Lønstatistik viser, at kommunalt ansatte har fået relativt mere i lønposen end stats- og privatansatte.

Ud fra et økonomisk synspunkt var det ikke helt tosset at være kommunalt ansat sidste år.

Danmarks Statistiks kvartalsvise opgørelse over lønudviklingen viser nemlig, at ansatte i kommuner og regioner var den gruppe, der opnåede størst lønstigning i 2016.

2,4 procent steg den gennemsnitlige kommunalt ansatte, og det er mere end den lønstigning, som privatansatte opnåede og de 1,3 procent ekstra, man fik i lønposen som ansat i staten.

Tallene dækker dog over relativt store forskelle på forskellige personalegrupper inden for samme sektor.

For eksempel steg ansatte i sociale institutioner med 2,9 procent, mens kommunalt ansat servicepersonale som rengøringsfolk kun steg 1,5 procent.

Kigger man på de forskellige faggruppers reallønsstigninger - altså lønstigningen minus inflationen - har alle grund til at være tilfredse.

Takket være den lave stigning i forbrugerpriserne - der lød på 0,4 procent i november sidste år - har alle oplevet at kunne købe mere for deres månedsløn.

Økonomer forventer dog, at inflationen vil stige til et niveau, der er væsentligt højere i år.

Og selv om de foreløbige resultater af de aktuelle overenskomstforhandlinger peger på lidt højere lønstigninger de kommende år, så vil reallønnen falde, hvis prognoserne viser sig at være rigtige.

- Situationen for den almindelige lønmodtager vil dog fortsat være meget gunstig over de kommende år.

- Ud over de seneste års meget pæne reallønsfremgang er renterne uhyre lave, beskæftigelsen er i fremgang i stadig større dele af landet, og boligmarkedet viser bedre i takter også uden for de store byer.

- Det understøtter alt sammen privatforbruget, skriver cheføkonom Tore Stramer fra Nykredit i en kommentar.

Læs også